RSS
 

Chleb pszenny na zakwasie

14 sty

Pyszny, pachnący chleb domowy – przygotowany z ciasta na domowym zakwasie chlebowym.

Przygotowanie takiego chleba, to oprócz wspaniałego smaku i zapachu, ogromna satysfakcja. Polecam. Mnie zmotywował mój syn, który niedawno jako pierwszy (z nas) od podstaw wyhodował zakwas i zaczął wyrabiać domowe pieczywo. Zakwasem obdzielił rodzinę i wszyscy zaczęliśmy tę cudowną przygodę z domowym pieczywem.

Przepis na zakwas od podstaw w poprzednim wpisie wpisie – KLIKNIJ TU

 

 

Składniki:

Zaczyn:

  • 90 g zakwasu
  • 90 g mąki pszennej (typ np. 720 chlebowa)
  • 150 g letniej wody 38*C

 

Wszystkie składniki dokładnie odważyć, wymieszać na jednolitą masę, przykryć ściereczką i odstawić na 14-17 godzin w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość i wykazywać oznaki aktywności w postaci pęcherzyków powietrza.

 

Ciasto właściwe:

  • przygotowany zaczyn
  • 400 g mąki pszennej chlebowej (może też być tortowa, poznańska, wrocławska) + na podsypanie
  • 200 g letniej wody 38*C
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

 

Do przygotowanego zaczynu dolać letnią wodę, dokładnie wymieszać.

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i zaczyn wymieszany z wodą. Całość wymieszać a następnie dokładnie zagnieść ręką na gładkie jednolite ciasto. Po ok 6-8 minutach wyrabiania ciasto pozostawić w misce, nakryć ściereczką i odczekać jakieś 15-20 minut, po czym zarobić je ponownie jakieś 10 minut. Z dokładnie zarobionego ciasta uformować wałek na długość foremki, w której będziemy piec chlebek. Jeśli nie macie foremki można uformować kulkę i ułożyć ją na durszlaku wyłożonym ściereczką posypaną mąką – durszlak idealnie zastąpi koszyczek do wyrastania chleba. Ciasto w foremce czy też na durszlaku nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny. Przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Piekarnik nagrzać do temp 240*C, wyrośnięty chleb spryskać lub pomalować pędzelkiem z wodą. Szybko wstawić do nagrzanego piekarnika, aby poprzez otwarte drzwiczki nie uciekało ciepło. Chleb piec w tej temp przez 10 minut po czym zmniejszyć temp do 210*C i piec chlebek dalej jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy a chlebek w nim pozostawiamy jeszcze na ok 10 minut, następnie wyjmujemy go z piekarnika. Gotowy chleb będzie zarumieniony a popukany czy też podrapany wyda głuchy odgłos. Chleb wyjmujemy z formy na kratkę, zawijamy w czystą ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia – smacznego :)

 

 

 

Jeśli chleb wyrastał wam na durszlaku to po jego wyrośnięciu wykładacie go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub posmarowaną olejem i posypaną mąką), formujecie bochenek i szybko wstawiacie do piekarnika. Pieczecie jak podałam wyżej :)

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Ciasta, Pieczywo, Przepisy

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Iza

    15 marca 2017 o 11:05

    Chlebek wygląda pysznie:) Fajnie, że robisz sama zdjęcia, które wyglądają tak, jak dana potrawa w rzeczywistości, a nie jakieś stylizowane sesje, na których jajko z majonezem wyglada wyniośle jak kaczka w pomarańczach:P

    Na pewno wypróbuję Twój przepis, czy myślisz, że zamiast pszennej można użyć żytniej? Czy ten przepis raczej do tego typu zmian nie jest przystosowany?

     
    • Qchenne kaprysy

      15 marca 2017 o 14:13

      Kilka razy mieszałam pół na pół mąkę żytnią z pszenną ale z samej żytniej nie robiłam. Myślę, że przepis nadaje się również dla mąki żytniej ale chlebek wyjdzie z pewnością cięższy – charakterystyczny dla żytniego – i już nie wyrośnie tak jak pszenny czy pszenno-żytni. Pozdrawiam :)

       
 

  • RSS