RSS
 

Faworki, chruściki karnawałowe wypieki

07 sty

Kolejny przepis na chrupiące faworki jak ktoś woli chruściki ;)

Faworki, chruściki

 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 50 g zimnego masła
  • płaska łyżka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania usmażonych faworków

 

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier puder i wymieszać. Dodać teraz masło i posiekać razem z mąką na bardzo drobne kawałki. Następnie kiedy masło jest dobrze rozdrobnione dodajemy mokre składniki: jajko wymieszane z żółtkami i śmietaną oraz spirytus. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, na koniec ubijamy mocno pięścią lub wałkiem, składamy na pół i ponownie ubijamy i tak kilka razy powtarzamy tę czynność aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Przygotowane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut żeby odpoczęło.

Przygotowujemy stolnicę lub matę do wałkowania ciasta. lekko posypujemy mąką. Wypoczęte ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Im cieńszy tym lepiej, tym bardziej chrupiące faworki/chruściki. Cieniutki placek kroimy w paski  o szer ok 4-5 cm. Każdy pasek kroimy w romby lub prostokąty (jak kto woli, ja romby), na środku każdego nacinamy wzdłuż po środku dziurkę. Jeden koniec takiego rombu przewijamy przez naciętą dziurkę i delikatnie przeciągamy formując faworka. W rondelku rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy mały skrawek ciasta i jeśli szybko a nawet natychmiast wypłynie na wierzch to znaczy że olej jest wystarczająco nagrzany aby smażyć faworki. Na nagrzany olej wrzucamy po kilka sztuk. Smażymy aż się pięknie zrumienią i odwracamy na drugą stronę. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odciekł nadmiar tłuszczu. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem przez drobne sitko. Gotowe, smacznego :)

Z podanej porcji wychodzą dwa duże talerze faworków/chruścików.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Ciasta, Desery, Przepisy

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS