RSS
 

Makowiec na kruchym cieście (z gotową masą makową)

27 gru

 

 

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 3 żółtka (białka będą potrzebne do masy makowej)

W misce wymieszać suche składniki, dodać Kasię i śmietanę. Wszystko posiekać nożem a następnie zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Kulkę ciasta podzielić na dwie części, włożyć je do woreczków foliowych i schować do zamrażarki na min pół godziny.  Po upływie tego czasu jedną część zetrzeć na dużych oczkach tarki na dno blaszki w której będziemy piekli makowca. Piekarnik nagrzać do 180*C i do gorącego wstawić blaszkę ze spodem pod makowiec. Piec ok 15 minut potem blaszkę wyjąć. W międzyczasie przygotować masę makową.

Składniki na masę makową:

  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opakowanie/puszka 900 g gotowej masy makowej (u mnie Helio)
  • 2 jajka
  • 100 g obranych orzechów włoskich (posiekać)
  • 100 g rodzynek
  • białka pozostałe od żółtek z ciasta kruchego

 

Ze wszystkich białek ubić pianę, podzielić na dwie części. Do jednej dodać cukier puder i zmiksować.

Masło utrzeć na puszystą masę, do masy dodawać po jednym żółtku, po łyżce masy makowej, dokładnie utrzeć. Do utartej masy dodać sparzone odsączone rodzynki, posiekane orzechy i połowę piany z białek (tą bez cukru). Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód. Na masę makową zetrzeć połowę drugiej części schłodzonego ciasta kruchego. Na to wyłożyć drugą połowę piany (tą z cukrem) i na nią zetrzeć kolejną część schłodzonego ciasta kruchego. Całość wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 60 minut. Gotowe ciasto powinno być pięknie zarumienione. Wyjąć odstawić do ostygnięcia. Ostudzone wstawić do lodówki na całą noc aby masa makowa dobrze ściągnęła. Gotowe – przed podaniem można posypać cukrem pudrem – smacznego :)

 
Komentarze (10)

Napisane przez w kategorii Ciasta, Przepisy

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. malgry

    10 stycznia 2017 o 08:21

    Fajny i szybki przepis na makowca :) polecam u mnie coś obiadowego http://zdrowofitowo.blog.pl/2017/01/04/makaronowe-gniazda-z-sosem-cebulowo-kurczakowym/

     
  2. ~Aśka

    7 stycznia 2017 o 15:31

    Na pewno pyszny :) ja zapraszam na makowiec na cieście a la francuskim
    http://domowysmakjedzenia.pl/2014/12/23/makowiec-na-ciescie-francuskim/

     
  3. ~Bartek

    7 stycznia 2017 o 07:25

    Świetny makowiec, od siebie polecam pyszne ciasta
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

     
  4. ~bułka z chlebem

    6 stycznia 2017 o 20:51

    Apetyczny makowiec, do siebie zapraszam na makowiec piegus
    http://bulkazchlebem.pl/makowiec-piegus

     
  5. ~Renata

    5 stycznia 2017 o 20:04

    Już sama obecność gotowej masy pseudomakowej pozostawia wątpliwość, co do jakości takiego ciasta, nie wspominając o smaku

     
  6. ~Ania

    5 stycznia 2017 o 19:56

    pyszna propozycja, ja zapraszam na domowe smaczne wyroby, sery, chleby, masło, szyneczki http://blog.winoiser.com

     
  7. ~mkr

    5 stycznia 2017 o 18:27

    Pyszny makowiec :)
    U mnie karnawałowe pyszności
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/sylwester-i-karnawa.html

    pozdrawiam

     
  8. ~Rondel

    5 stycznia 2017 o 18:07

    to jest znakomite ciacho :) zapraszamy do nas na makową panienkę
    http://ronddel.blogspot.com/2016/12/makowa-panienka_21.html

     
  9. ~Obżarciuch

    5 stycznia 2017 o 18:05

    bardzo lubię makowce, ten wygląda smakowicie :) zapraszam do mnie na makowiec z bakaliami
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/12/makowiec-z-bakaliami.html

     
  10. ~przepismamy

    5 stycznia 2017 o 17:42

    Super.
    Oto kilka moich pomysłów
    http://www.przepismamy.pl
    http://www.ciastamamy.pl

     
 

  • RSS