RSS
 

Pizzerki – szybki przepis na ciasto

21 gru

Bywa czasem tak, że trzeba szybko zrobić coś z niczego. Na taką okoliczność świetnie sprawdzają się pizzerki, dlatego dzisiaj podaję przepis na ich wykonanie. Dodatki jakich możemy użyć zależą jedynie od nas i od tego co mamy w zasięgu ręki. 

 

Składniki na ciasto (ok 8 szt pizzerek):

  • 300 g mąki pszennej tortowej (ja używam Basi) + odrobina do podsypania
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • opakowanie 7g suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki ciepłej wody

 

Wszystkie suche składniki wsypać do miski, wymieszać. Dodać ciepłą wodę i oliwę. Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Podzielić na 8 części, każdą z nich uformować najpierw w kuleczkę a następnie delikatnie rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. Wszystkie placki ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i odstawić na czas przygotowania dodatków.

Propozycja wykończenia:

Ja posmarowałam każdy placek ketchupem, ułożyłam na nich pokrojoną w kwadraciki szynkę.

Pokroiłam cebulę w półplasterki, posypałam szczyptą cukru, oprószyłam słodką papryką w proszku, solą i pieprzem mielonym. skropiłam oliwą, wymieszałam. Tak przygotowana cebulka zmiękła i była gotowa aby ją nakładać porcjami na każdym placku. Na cebulce można położyć świeże pieczarki pokrojone w plasterki. Na koniec posypać startym żółtym serem.

Piekarnik nagrzać do 240*C. Do gorącego piekarnika wstawić przygotowaną blaszkę z pizzerkami i piec je ok. 10 minut. Gotowe pizzerki wyjąć i podawać z dowolnymi ulubionymi sosami. Smacznego :)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Dania, Przekąski, Przepisy

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Mandy

    25 grudnia 2016 o 14:27

    Smakowite ;)

     
 

  • RSS