RSS
 

Drożdżówka bez wyrabiania

23 wrz

W tym wpisie bardzo łatwy przepis na drożdżówkę z kruszonką. Ja dodałam jeszcze świeże śliwki bez pestek, pokrojone na ćwiartki. Ciasta nie trzeba wyrabiać, czego wiele osób się obawia. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do miski, wymieszać je łyżką i odstawić do wyrośnięcia. Żadna filozofia – zapewniam :)

CIASTO

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej (ja używam Basi)
  • pół kostki drożdży
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • pół kostki margaryny Kasia
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka

Margarynę roztopić i dolać do niej zimne mleko. Nie gotować. Delikatnie ostudzić.

Jajka roztrzepać trzepaczką lub mikserem.

Do miski wsypać 1 szklankę mąki, rozkruszone drożdże, cukier, szczyptę soli, wlać roztrzepane jajka i margarynę z mlekiem. Na wierzch posypać drugą szklankę mąki. Wszystkie składniki wymieszać łyżką aż się ładnie połączą, rozcierając przy okazji grudki mąki. Miskę z wymieszanym ciastem odstawić przykrywając ją czystą ściereczką. Odczekać jakieś 90 minut. Ciasto musi wyrosnąć czyli podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować sobie kruszonkę i ewentualnie owoce.Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki ( o wymiarach 24×28 cm) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać przygotowaną kruszonką. Jeśli robimy tą drożdżówkę ze śliwkami to na ciasto posypujemy połowę kruszonki, kładziemy śliwki i na nie posypujemy resztę kruszonki. Blaszkę z ciastem wstawić do gorącego piekarnika ( 180*C) i piec ok 35-40 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić kładąc ciasto na metalowej kratce. Przestudzone można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. 

KRUSZONKA

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • 3/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski wsypać suche składniki, wymieszać je łyżką, dodać masło, posiekać je nożem razem z suchymi składnikami i dopiero wtedy zagnieść na kruchą kruszonkę. Gdyby była zbyt miałka dodać jeszcze łyżkę masła i ponownie zagnieść. Gotowa kruszonka powinna mieć delikatne zlepione grudki i nie być zbyt sypka.

 
Komentarze (13)

Napisane przez w kategorii Ciasta, Przepisy

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Kuchnia Biegacza

    29 września 2016 o 17:24

    Moja Mama robi takie ciasto drożdżowe bez ugniatania. Zostawia składniki w misce na noc, rano coś tam zamiesza i piecze ciasto. Uwielbiam je. Ja zapraszam do siebie na moje ulubione ślimaczki z cynamonem. http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2014/04/19/cynamonowe-slimaczki-drozdzowe-do-kawy/

     
  2. ~Zdrowie pod Wierzbami

    29 września 2016 o 17:16

    Oj próbowaliśmy kiedyś taką drożdżówkę. Naprawdę pyszna i rzeczywiście ciężko uwierzyć, że nie trzeba jej wyrabiać. http://pensjonatpodwierzbami.pl/

     
  3. ~Ania

    29 września 2016 o 08:37

    lekkostrawne domowe produkty, dla każdego łatwe przepisy http://robimy-domowe-sery.blog.pl

     
  4. ~Kasia

    28 września 2016 o 22:24

    Witam,
    Brakuje mi tylko informacji o wymiarach blaszki :)
    Ciasto wygląda bardzo kusząco, niebawem je zrobię :D
    Pozdrawiam, Kasia.

     
    • Qchenne kaprysy

      29 września 2016 o 15:01

      Na blaszkę o wymiarach 24 x 28 cm. Pozdrawiam.

       
  5. ~Obżarciuch

    28 września 2016 o 19:48

    ale pychotka :)
    polecam moją drożdżówkę z jabłkami
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/10/strucla-drozdzowa-z-jabkami.html

    pozdrawiam!

     
  6. ~mkr

    28 września 2016 o 17:11

    Pycha, uwielbiam kruszonkę – zapraszam na ciasto ze śliwkami i kruszonką

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/09/ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka.html

    pozdrawiam

     
  7. ~Ciasteczkova

    28 września 2016 o 16:14

    Pysznie wygląda ta drożdżówka. Fajny łatwy przepis. Zapraszam też na łatwe ciasta
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

     
  8. ~Anna z OdchudzanieJestProste.pl :)

    28 września 2016 o 15:23

    fajna drożdżówka
    ja też robię coś szybkiego (bez pieczenia)
    :)

    http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/
    Pozdrawiam

     
  9. ~kasia

    28 września 2016 o 15:05

    Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!
    Masz nadwagę, bo jesz za mało!
    To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych.
    TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę.
    Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura.com/gberes

     
 

  • RSS