RSS
 

Papryka nadziewana mięsem mielonym i ryżem

20 wrz

Papryka faszerowana podana z sosem pomidorowym i gotowanymi ziemniakami idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub ciepła kolacja. 

 

Składniki:

  • 6 ładnych papryk
  • 1 cebula
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ryżu
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • bulion warzywny (przepis poniżej a dla leniwych może być z kostki)

 

 

Na bulion warzywny:

  • ok 2 l zimnej woda
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liście pora i selera związane nitką w pęczek
  • sól do smaku

Nastawić warzywa na bulion warzywny: obrane włożyć do zimnej wody i ugotować z przyprawami na małym ogniu.

 

W oddzielnym garnku ugotować szklankę ryżu w 2 szklankach wody z dodatkiem łyżeczki soli.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni , dodając łyżkę oleju, ostudzić.

Papryki dokładnie umyć, odciąć dekielki, wyjąć środki z nasionami.

W misce wyrobić farsz: mięso, ugotowany ostudzony ryż, przesmażona cebulka, papryka mielona, jajko, sól i pieprz do smaku – wyrobić na jednolitą masę. Do każdej papryki włożyć solidną porcję farszu, przykryć paprykowym dekielkiem, ułożyć w brytfance. Zalać przygotowanym bulionem do 3/4 wysokości papryki. Zakryć pokrywką i dusić ok 20 minut. Gotową paprykę podać można z sosem pomidorowym i gotowanymi ziemniakami. Smacznego :)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Dania, Przepisy

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. gotujwchmurach

    21 września 2016 o 10:08

    uwielbiam :)

     
 

  • RSS