RSS
 

Przecier na zupę ogórkową / w słoikach na zimę

10 sie

 

To przepis na domowy przecier na zupę ogórkową. Do jego przygotowania wykorzystuję duże ogórki, które nieco przerosły jak na kiszone, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Z podanej porcji wychodzi ok 3 słoiki o poj. 330 ml.

 

 

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli kamiennej do przetworów
  • 3 duże ząbki czosnku
  • gałązki kopru
  • kawałek chrzanu

 

Ogórki umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Zasypać solą, wymieszać. Do wyparzonych słoików włożyć po dużym ząbku czosnku, kawałeczku chrzanu,gałązce kopru i napełnić startymi posolonymi ogórkami. Na wierzch włożyć jeszcze jedną małą gałązkę kopru i zakręcić słoiki gorącymi wyparzonymi zakrętkami. Odstawić do ukiszenia. Zimą taki domowy przecier na zupę przyda się jak znalazł. Smacznego :)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Przepisy, Przetwory

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~kasiac

    10 sierpnia 2016 o 22:43

    pyszne są takie ogórki! Zupa zimą gotowa w parę minut :)

     
 

  • RSS