RSS
 

Pikantne ogórki z pieprzem cayenne / sałatka

10 sie

 

Fantastyczna sałatka z ogórków. Słodko-kwaśna z pikantną nutą chili. Idealna do obiadu, do sałatek, na kanapki. Polecam :)

 

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 1 i pół szklanki octu
  • 600 g cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu cayenne
  • duża główka czosnku

 

Ogórki umyć i pokroić w plasterki (bez obierania), posolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin aby puściły sok. Po 6 godzinach sok zlać ale nie wyciskać. W garnku zagotować ocet z cukrem i olejem. Gorącą zalewą zalać odcedzone ogórki, dodać pieprz i obrane ząbki czosnku, całość wymieszać. Ponownie odstawić ale tym razem na 12 godzin. Po tym czasie włożyć sałatkę do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić  i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. Odstawić w chłodne miejsce i gotowe. My je zajadaliśmy już nawet zanim trafiły do słoików ;) Super. 

Kolejną porcję wzbogaciłam w plasterki marchewki. Rewelacja :)

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Przepisy, Przetwory, Sałatki

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. art.dom

    30 sierpnia 2016 o 12:49

    Ciekawy pomysł zapraszam również do mnie http://smakowity891.blog.pl/ ciekawe i kolorowe pyszności :)

     
  2. ~Amatorka przetworów

    10 sierpnia 2016 o 22:09

    Robię rozmaite sałatki z ogórków i cukinii, ale takiej jeszcze nie próbowałam : ) Lubię ostre przyprawy, często wykorzystuję curry do przetworów i moi domownicy już przyzwyczaili się do wyrazistych smaków. Myślę, że nie będą mieli nic przeciwko, jeśli dołożę kolejny zapas pikantnych ogórków : ) Na przystawkę czy do mięs z grilla będą jak znalazł, dzięki!

     
 

  • RSS