RSS
 

Sakiewki schabowe z porem i mini mozzarellą

11 kwi

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 1 duży por
  • 1 marchewka
  • opakowanie mini mozzarelli
  • sól i pieprz mielony
  • bułka tarta do panierowania
  • jajko do panierowania
  • 2-3 łyżki mleka
  • olej do smażenia

 

W każdym kotlecie naciąć (bardzo ostrym nożem) otwór tak aby powstała sakiewka. Każdą sakiewkę delikatnie rozbić tłuczkiem uważając aby jej nie poszarpać. Posolić i oprószyć pieprzem, na chwilę odstawić do lodówki. W tym czasie oczyścić i umyć por, pokroić go w plasterki, marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i zeszklić na nim por z marchewką doprawiając do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. W każdą sakiewkę włożyć łyżkę przesmażonego pora, 2-3 mini mozzarelle i znowu łyżkę pora. Po napełnieniu sakiewek otwory można spiąć wykałaczką. Jajko roztrzepać z mlekiem, solą i pieprzem. Sakiewki panierować w bułce tartej, roztrzepanym jajku z mlekiem i ponownie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim przygotowane sakiewki na złoty kolor z obu stron. Usmażone sakiewki przełożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 8 minut.Gotowe podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Dania, Przepisy

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS