RSS
 

Wyśmienite rolady wołowe

01 kwi

Składniki:

  • 8 plastrów wołowiny zrazowej
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 300 g boczku wędzonego parzonego
  • musztarda
  • sól
  • pieprz mielony
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • bulion warzywny lub gorąca woda
  • ziele angielskie
  • listek laurowy

 

Każdy kawałek wołowiny rozbić tłuczkiem na bardzo cienki plaster, posolić, popieprzyć, posmarować musztardą. Cebulę, ogórki kiszone i boczek pokroić w drobną kostkę. Każdy plaster mięsa posmarować musztardą i nałożyć łyżkę pokrojonego boczku oraz łyżkę pokrojonych ogórków z cebulą. Ciasno zwinąć w roladę. Aby uniknąć rozwijania rolad podczas smażenia, można je spiąć wykałaczkami. Każdą roladę panierować w mące i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z każdej strony. Usmażone rolady przełożyć do płaskiego garnka podlać bulionem lub gorącą osoloną wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić do uzyskania pożądanej miękkości mięsa. Dzięki temu, że rolady panierowaliśmy przed smażeniem w mące, podczas ich duszenia zagęści się nam sos. Gotowe rolady idealnie smakują z wyrazistą surówką np. z pora z jabłkiem i gotowanymi ziemniakami.

 

 

 

 

 

Pozostaje mi już tylko życzyć smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Dania, Przepisy

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS