RSS
 

Śnieżny puch – eleganckie i pyszne ciasto bez pieczenia

27 mar

Ciasto łatwe, bez pieczenia, mega pyszne, nie ma prawa nie udać się. Same zalety – polecam :)

 

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego (ja kupuję już trzykrotnie mielony w kostkach)
  • 2 galaretki u mnie ananasowe (tu smak wg uznania)
  • 0,5 litra gorącej wody do rozpuszczenia galaretek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 opakowania Śnieżki (na mleko nie na wodę)
  • 400 ml zimnego mleka
  • ok. 200 g herbatników do wyłożenia spodu blaszki
  • gorzka lub mleczna czekolada (schłodzona i starta na wiórki na tarce)

 

Jeśli macie twaróg niemielony to trzeba go zmielić dwukrotnie.

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.

Zmielony twaróg zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę.

Śnieżki ubić z zimnym mlekiem. Następnie dodać je do masy serowej i dokładnie zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Teraz stopniowo, po 1-2 łyżki, dodawać zimną galaretkę – ciągle miksując.

Dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Wlać masę serową, wyrównać, posypać startą czekoladą i odstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało. Życzę Smacznego :)

Z podanych proporcji wychodzi duża blacha wysokiego ciasta :)

Źródło inspiracji 

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Ciasta, Desery, Przepisy

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~NIKi

    9 listopada 2016 o 12:30

    Witam jakie wymiary tej blachy

     
  2. ~Kika

    30 września 2016 o 15:44

    Wygląda pysznie. Dzisiaj zrobię. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam :)

     
 

  • RSS