RSS
 

4 proste sposoby na biały lukier – doskonały do ciast, ciastek, pierników, pączków itd. :)

24 mar

 

Z okazji zbliżających się świąt, zapewne wiele osób zacznie przygotowywać się do swoich wypieków. Jakaś część z was będzie poszukiwać przepisów, najlepiej łatwych, na np. lukier do wykończenia mazurka, sernika czy też babki. Ja dzisiaj przygotowałam na tę okoliczność specjalny post, w którym przedstawię wam 4 sposoby na wykonanie lukru. Tradycyjnie możecie użyć miksera do zmiksowania składników (na najniższych obrotach) ale jeśli jesteście już znudzeni ciągłym myciem części miksera wystarczy, że użyjecie zwykłej łyżki i gwarantuję, że lukier będzie tak samo udany. Pamiętać należy aby cukier puder był bez grudek co ułatwi wam wykonanie tego zadania. No to przejdźmy do lukrowania :) powodzenia :)

1.Lukier ze śmietaną

Składniki:

  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 5 łyżek cukru pudru

Śmietanę podgrzać dosypać lukier i dokładnie go rozmieszać. Polać ciasto – gotowe :)

2. Lukier cytrynowy

  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru

Cukier puder wsypać do miski, dolać sok cytrynowy, dokładnie energicznie wymieszać. Polać ciasto – gotowe :)

3. Lukier królewski

  • 2 łyżki białka od jajka
  • 1 szklanka cukru pudru

Cukier wsypać do miski, dodać białko, dokładnie energicznie wymieszać , najlepiej drewnianą pałką do ucierania ciast. Polać ciasto – gotowe :)

4. Lukier aromatyczny

  • 1-2 łyżki ciepłej wody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropli dowolnego aromatu do ciast (olejku)

Cukier wsypać do miski, dolać wodę i aromat, dokładnie energicznie wymieszać. Polać ciasto – gotowe :)

 

W każdej opcji lukru podaję przybliżone ilości składników. Jeśli po wymieszaniu składników lukier jest zbyt gęsty dodajemy po kilka kropli płynu i odwrotnie jeśli lukier jest zbyt rzadki dodajemy po odrobinie cukru pudru. 

Uwaga ! do sklejania chatek, choinek z pierników lepszy jest lukier gęściejszy, do polania babek nieco rzadszy :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Ciasta, Dodatki, Przepisy

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS