RSS
 

Babka piaskowa – w sam raz na święta i na każdy inny dzień

20 mar

 

Składniki:

  • 250 g masła (można dać również margarynę Kasię)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Obie mąki i proszek do pieczenia zmieszać.

Białka jajek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Masło utrzeć na puszystą masę, do puszystego masła dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy.

Następnie dodajemy po jednym żółtku, każde miksujemy po ok pół minuty.

Teraz dodajemy po łyżce mieszanki mąk, miksując na najniższych obrotach.

Do gładkiej masy dodajemy ubitą pianę i delikatnie za pomocą łyżki musimy ją wmieszać w ciasto.

Formę do babki wysmarować masłem i wysypać dokładnie mąką. Wlać gotowe ciasto i wstawić do piekarnika.

Piec ok 60 minut w temperaturze 160*C (z termoobiegiem).

Sprawdzić suchość wbijając patyczek – jeśli po wyciągnięciu jest suchy to oznacza że ciasto już gotowe.

Wyjąć formę z piekarnika a po kilku minutach wyjąć ciasto na kratkę aby odparowało i ostygło.

Ostudzoną babkę posypać przesianym cukrem pudrem. Smacznego :)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Ciasta, Przepisy

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ania

    20 marca 2016 o 17:33

    pyszna babeczka :)

     
 

  • RSS