RSS
 

Pierś z kaczki w marynacie z cytryną i rozmarynem

07 mar

 

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kaczki
  • łyżka słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki oleju

 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć skórkę i lekko w głąb mięsa po skosie. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać – do powstałej marynaty włożyć mięso, dokładnie obtaczać je z każdej strony i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie nagrzać patelnię. Na gorącą (bez oleju, bo jest on w marynacie) kłaść skórą do dołu zamarynowane piersi kaczki, obsmażyć na rumiany kolor z obu stron. Potem każdy kawałek zawinąć oddzielnie w folię aluminiową i wstawić na ok. 20-30 minut do wcześniej nagrzanego do 180*C piekarnika. Im dłużej w piekarniku tym bardziej będzie ścięte mięso. Gotowe piersi pokroić w plastry o grubości ok pół centymetra. Podawać na ulubiony sposób. Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Dania, Przepisy

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS