RSS
 

Karkówka pieczona z pieczarkami

07 mar

Łatwy przepis na smaczny obiad. Obsmażone plastry karkówki zalane sosem i dopieczone z dodatkami w piekarniku. To jeden z tych obiadów, które właściwie same się robią :)

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości
  • sól i pieprz
  • mąka do panierowania
  • masło klarowane (lub olej) do smażenia
  • 500-600 g pieczarek
  • 2 cebule
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego 
  • 4 łyżki octu winnego (w zastępstwie może być jabłkowy lub balsamiczny)
  • 4 łyżki magii w płynie
  • 4 łyżki cukru
  • szklanka wody

 

Mięso umyć, ususzyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry ok 1 cm grubości, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć z obu stron w mące i obsmażyć na rumiany kolor na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę, do miękkiej cebuli dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość jeszcze chwilkę podsmażyć aż pieczarki delikatnie zmiękną. Podsmażone warzywa rozłożyć między plastry usmażonego mięsa. W małym garnku lub miseczce przygotować zalewę (sos). Koncentrat pomidorowy rozmieszać dokładnie z wodą, magii, octem i cukrem. Przygotowaną zalewą zalać mięso z warzywami. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na ok 2 godziny/180*C. Po tym czasie mięso powinno być mięciutkie, a sos delikatnie zagęszczony. Smacznego :)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Dania, Przepisy

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Małgorzata

    18 lipca 2016 o 13:01

    Pyszne danie

     
 

  • RSS