RSS
 

Gulasz wieprzowy z warzywami

10 lut

To jest gulasz nieco odbiegający smakiem od tradycyjnego, bowiem dodatek warzyw dominuje swoim smakiem. Użyte do smażenia mięsa i warzyw masło nadaje subtelności i aksamitnego wyglądu całej potrawie. Gulasz ten idealnie komponuje się z kaszą ale też świetnie pasuje do wszelkich klusek. Polecam :)

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1/4 małego korzenia selera
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 obrane i posiekane ząbki czosnku 
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • vegeta natur lub sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 1-2 łyżki śmietany kremówki
  • posiekany świeży koperek

 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w gulaszową kostkę.

Cebulę, seler (korzeń), marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Selera naciowego umyć i obrać pociągając łykowatą wierzchnią część (tak jak obieramy rabarbar :) ) i pokroić w plasterki.

Na patelni rozpuścić masło. Mięso oprószyć mąką, wymieszać tak żeby każdy kawałek był w niej obtoczony. Na rozgrzanym maśle obsmażyć przygotowane w mące mięso aż się lekko zarumieni, pamiętając o częstym mieszaniu. Zrumienione mięso przełożyć do rondla pozostawiając na patelni tłuszcz. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa wrzucić przygotowane warzywa i posiekane ząbki czosnku. Warzywa smażyć ciągle mieszając, aż zrobią się szkliste. Przesmażone warzywa przełożyć do rondla z mięsem. Całość zalać ciepłą przegotowaną wodą. Wody wlać tyle żeby zakryła mięso z warzywami. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, vegetę lub sól, paprykę mieloną i dusić (pod lekko uchyloną pokrywką) na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż mięso będzie wystarczająco miękkie. W czasie duszenia sos się zredukuje i zagęści. Na koniec doprawić mielonym pieprzem, a przed podaniem dodać 1-2 łyżki śmietany kremówki i posypać posiekanym koperkiem. Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Dania, Przepisy

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS