RSS
 

Szybki bigos z białej kapusty

31 sty

Szybki bigos z białej kapusty – idealnie sprawdzi się jako danie samodzielne lub jako dodatek do obiadu.

Szybki bigos z białej kapusty

Składniki:

  • główka białej kapusty (twarda, średniej wielkości)
  • 300 g wędzonego boczku (można dać więcej)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 marchewka
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 listki laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • słodka papryka mielona do smaku
  • sól lub vegeta natur do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • pęczek świeżego koperku

 

Kapustę poszatkować w paski (niezbyt drobno), włożyć do dużego garnka, zalać wodą na tyle żeby kapusta była prawie zakryta. Gotować bez przykrycia aż kapusta zmięknie ale nie będzie się rozpadać i nieco zmniejszy swoją objętość.

W tym czasie boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę dodać do wytopionego boczku i lekko zrumienić. Kiedy cebulka zarumieni się dodać łyżkę mąki i chwilkę ją zasmażyć razem z cebulką i boczkiem. Zasmażone składniki dodać do miękkawej kapusty i energicznie wymieszać. Całość cały czas jeszcze gotować.

Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać do kapusty. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą lub vegetą natur, papryką słodką i pieprzem. Bigos dalej gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż płyn się zredukuje a kapusta będzie wystarczająco miękka. Na koniec dodać posiekany świeży koperek i gotowe. Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Dania, Dodatki, Przepisy

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS