RSS
 

Pyszne kremówki

18 sty

Lekkie, pyszne ciasto, które zachwyci każdego.

Delikatność ciasta francuskiego połączona z kremem budyniowym i delikatną bitą śmietanką sprawiają, że do tego smaku wraca się z ochotą. Polecam :)

Pyszne kremówki

 

Składniki:

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe (takie na 0,5 litra mleka)
  • 150 g masła

 

Masa śmietanowa:

  • 600 ml zimnej śmietanki 30% lub 36%
  • cukier puder do smaku
  • 1 czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia

 

Dodatkowo

  • 2 op. ciasta francuskiego
  • cukier puder do posypania

 

Ciasto: ciasto francuskie rozłożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, nakłuć gęsto widelcem żeby ciasto nie unosiło się zbytnio do góry podczas pieczenia, wstawić (kolejno) do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piec na złoty kolor ok 20 minut. Wyjąć i ostudzić.

Krem: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać budynie. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane proszki budyniowe i energicznie mieszając zagotować aż zgęstnieją. Odstawić do ostudzenia.

Miękkie (wcześniej wyjęte z lodówki) masło utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, zmiksować na gładki krem. Wyłożyć na jednym z upieczonych płatów ciasta francuskiego, wyrównać.

Masa śmietanowa: żelatynę rozpuścić w małej ilości (ok. 1/4 szkl.) gorącej wody. Zimną śmietankę ubić, dosładzając cukrem pudrem do smaku. Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać i rozsmarować na kremie budyniowym. Na wierzchu położyć delikatnie drugi płat upieczonego ciasta francuskiego. Wstawić ciasto do lodówki, a tuż przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.

KREMÓWKI

 

 

Smacznego :)

 

 
Komentarze (24)

Napisane przez w kategorii Ciasta, Przepisy

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Twój Raj

    21 stycznia 2015 o 21:01

    Taka kremówka i to w dodatku z kremem budyniowym to jest po prostu niebo w gębie …… coś o tym wiem !!!!!

     
  2. ~limonka

    21 stycznia 2015 o 15:53

    Paczka budyniu może być na pół litra mleka i sa takie budynie na 3/4 litra mleka. Które zatem budynie zastosować do tego przepisu?

     
    • Qchenne kaprysy

      21 stycznia 2015 o 16:47

      Limonka – Budynie na pół litra mleka :)

       
  3. ~Sylwia

    21 stycznia 2015 o 11:06

    Kremówki to wyśmienite ciastka :) wręcz moje ulubione! A domowej roboty są smaczniejsze niż ze sklepu.
    Zapraszam do mnie na ciasto drożdżowe: http://kolorysmakow.blog.pl/2015/01/21/ciasto-drozdzowe-z-sliwkami-i-kruszonka/

     
  4. ~marta

    21 stycznia 2015 o 08:51

    Dawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po takich słodkościach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety.
    Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
    http://www.idealnafigura24.pl

     
  5. ~Romuald

    20 stycznia 2015 o 22:14

    To nie przepis na kremówkę lecz na budyniówkę . Krem należy zrobić z mleka żółtek i cukru pudru + wanilia.

     
    • Qchenne kaprysy

      21 stycznia 2015 o 09:13

      Nie nie krzycz, bo nikogo nie zakrzyczysz. Nikt Ci nie zabrania zrobić kremu wg twojego pomysłu. Pozdrawiam.

       
  6. ~mantissa

    20 stycznia 2015 o 20:00

    Aż mi ślinka poleciała. :) Muszę spróbować. :)

     
  7. ~ewcias

    20 stycznia 2015 o 19:42

    Pyszna kremówka, moje ulubione ciastko. Pozdrawiam i zapraszam na
    http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

     
  8. ~pozytywny

    20 stycznia 2015 o 19:35

    Wygląda fantastycznie. Przepis znakomity. Pozdrawiam.

     
  9. ~kasia

    20 stycznia 2015 o 19:11

    Masz problemy z nadwagą. Brak Tobie energi i witalności.
    TERAZ MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura.com/gberes

     
  10. ~su

    20 stycznia 2015 o 18:27

    pyszności -uwielbiam! zapraszam na ”DOMOWĄ KARPATKĘ Z GALARETKĄ”
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/12/jak-zrobic-karpatkeprzepis-na-ciasto-i.html

     
  11. ~Buster

    20 stycznia 2015 o 18:17

    Świetny przepis, a stylizacja jak z angielskiego salonu! :)

     
  12. ~bułka z chlebem

    20 stycznia 2015 o 18:01

    Ślinka mi leci, jak patrzę na to ciacho. Do siebie zapraszam na ciasto Niebieskie Jabłuszko na delikatnym biszkopcie
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-niebieskie-jabluszko

     
  13. ~ewa

    18 stycznia 2015 o 14:31

    ostatnio taką kremówkę jadłam w wadowicach,chyba będę musiała sama zrobić :)

     
 

  • RSS