RSS
 

Roladki z szynki z suszonymi pomidorami w sosie grzybowym

21 gru

Zaskakujące lecz pyszne połączenie smaków, a idealnym uzupełnieniem jest dodatek kaszy. To danie zachwyci  wszystkich przy stole. Polecam :)

 

Roladki z szynki z suszonymi pomidorami w sosie grzybowym

Składniki:

  • 10 cienkich sznycli z szynki wieprzowej
  • pomidory suszone w oleju
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • garść suszonych grzybów
  • mąka do panierowania roladek
  • olej do smażenia

 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, rozbić cienko, posolić, popieprzyć. Cebulę pokroić w piórka. Na każdym kawałku mięsa ułożyć cząstkę pomidora i cząstkę cebuli. Zwinąć ciasno w roladkę (ewentualnie spiąć wykałaczką), panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju kładąc zawiniętą stroną do spodu, dzięki czemu unikniemy rozwijania podczas smażenia. Wszystkie roladki usmażyć na rumiany kolor, przełożyć do rondla zalać wodą tak żeby roladki były zakryte. Grzyby pokroić na małe kawałki, dokładnie przepłukać, namoczyć i ugotować ok 10 minut. Ugotowane grzyby dodać do rondelka z mięsem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dusić do miękkości mięsa. Na koniec jeśli sos będzie zbyt rzadki można go zagęścić małą ilością mąki rozmieszanej w małej ilości wody. Kiedy roladki się duszą, w tym czasie można ugotować kaszę na sypko: 1 i pół filiżanki kaszy + 3 filiżanki wody + sól do smaku. Gotowe roladki podać z kaszą i sosem oraz z dowolną surówką. U mnie bigos :) ale mogą być też np. buraczki lub jakakolwiek inna surówka :)

 

 

Smacznego :)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Dania, Przepisy

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. janski

    21 grudnia 2014 o 22:02

    Bardzo dobry pomysł na jutrzejszy obiad :)
    Polecam jemyfit.blog.pl

     
 

  • RSS