RSS
 

Karkówka pieczona w kapuście

01 gru

To wariant pieczonego mięsa o zdecydowanym smaku, którego nadaje kapusta kiszona. Mięso jest pyszne, soczyste, mięciutkie a kapusta również nie pozostawia nic więcej do życzenia. Po prostu pyszne :)

 

Karkówka pieczona w kapuście

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 800 g kapusty kiszonej (jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać wodą i odcisnąć)
  • 2 średnie cebule pokrojone w półplasterki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • sól  
  • papryka słodka mielona
  • suszony rozmaryn
  • pieprz ziołowy 
  • pieprz czarny mielony
  • majeranek
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju

 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry ( nie do końca przekrawać, tak żeby spód był w całości), natrzeć przyprawami, czosnkiem i 1 łyżką oleju. Każdy plaster mięsa przełożyć półplasterkami cebuli. Całość obłożyć listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego – odstawić na min godzinę do lodówki.

Kapustę kiszoną poszatkować.

Dno naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarować łyżką oleju, położyć połowę poszatkowanej kapusty kiszonej, na kapuście ułożyć przygotowane mięso. Między plastry tam gdzie cebula dołożyć po trochu kapusty – tak na przemian mięso, cebula, kapusta, mięso, cebula, kapusta. Wierzch zakryć resztą kapusty. Całość zalać bulionem z dodatkiem 1 łyżki oleju. Naczynie zakryć przykryciem i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok. 2 godziny. Po tym czasie mięso będzie gotowe a kapusta miękka. Gotowe – smacznego :)

 
Komentarze (29)

Napisane przez w kategorii Dania, Przepisy

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~małgosia

    18 stycznia 2015 o 10:16

    wczoraj upieklam,karczek wyszedl super,podalam imieninowym goscia,zajadali sie i prosili o przepis

     
    • Qchenne kaprysy

      18 stycznia 2015 o 12:41

      Super, że smakowało :) Wszystkiego najlepszego dla solenizantki :)

       
  2. ~Ania

    6 stycznia 2015 o 18:17

    Zrobiłam. Wyszła przepyszna.
    Dziękuję za przepis.

     
  3. ~Twój Raj

    9 grudnia 2014 o 16:57

    Super przepis i jak go widzę to przypominają mi się lata dziecięce, bo według podobnego przepisu jeszcze moja mama pichciła karkóweczkę, mniam mniam !!!

     
  4. ~ania

    8 grudnia 2014 o 12:12

    Już mi ślinka cieknie – tak smacznie wygląda. Z chęcią zjadłabym kawałek. Od siebie polecam pieczoną szynkę z musztardową skórką: http://kuchniaidom.pl/pieczona-szynka-w-skorce-z-musztardy-szybki-przepis/

     
  5. ~marcin

    7 grudnia 2014 o 23:18

    ten przepis na karkówkę znam i jest na prawdę ok
    Do mięsa najlepsza nalewka http://hobbyseniora.pl/nalewka-cytrusowa-dla-seniora/

     
  6. ~ares

    7 grudnia 2014 o 16:06

    Ludzie nie dajcie się więcej oszukiwać polskim bankom. Ciężko dzisiaj znaleźć w internecie rzetelne informacje, ja prowadzę swoją małą prywatną stronkę na której możecie się dowiedzieć o oszustwach banków http://polskiebanki.cba.pl/

     
  7. ~tss

    7 grudnia 2014 o 14:18

    Fajny przepis :) Polecam również karkówkę na dziko – http://www.stachurska.eu/?p=11953 .

     
  8. ~Agnieszka

    7 grudnia 2014 o 12:02

    Zapiekanki i pieczenie mięsa tylko w formach ceramicznych. Dla mnie najlepsze pod słońcem. http://artcook.pl/brytfanny/322-brytfanna-kwadratowa-emile-henry.html

     
  9. ~dobre-rady-pomoc

    7 grudnia 2014 o 11:37

    Karkówka jest pysznym mięsem, taka w kapuście to już w ogóle jest wyśmienita!
    Ja jakiś czas temu robiłam karkówkę z cebulą i pieczarkami:

    http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/09/pomys-na-karczek-pieczony.html

     
  10. ~ania

    7 grudnia 2014 o 11:36

    ciekawy przepis, skorzystam, ja polecam zdrowy domowy wyrób serów: camembert, feta, koryciński i inne http://www.blog.winoiser.com

     
  11. ~kasia

    7 grudnia 2014 o 11:25

    Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo! Masz nadwagę, bo jesz za mało!
    To prawda. Jesz za mało podstawowych substancji odżywczych.
    TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie,
    zwiększoną odporność na wiele chorób.Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany dla każdego
    (idealnafigura.com/gberes).

     
  12. ~Kopalnia Smaku

    7 grudnia 2014 o 11:22

    poolecam aromatyczną potrawkę z ciecierzycą i kurczakiem
    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/154-100137-aromatyczna_potrawka_z_ciecierzyca.html

     
  13. ~bułka z chlebem

    7 grudnia 2014 o 11:22

    Karkówka z kapustą to świetne połączenie. Spróbuj też mojej wersji takiej karkówki
    http://bulkazchlebem.pl/karkowka-wieprzowa-w-kapuscie-kiszonej/

     
  14. ~Ewcia

    7 grudnia 2014 o 10:51

    Pyszna karkówka, robię podobnie. Domownicy są nią zachwyceni. Zapraszam też na http://www.ewa-gotuje.pl/potrawy-wigilijne-5-33.html

     
  15. ~przepismamy

    7 grudnia 2014 o 10:23

     
  16. ~mkr

    7 grudnia 2014 o 10:01

     
  17. ~Obżarciuch

    7 grudnia 2014 o 09:55

    ale to apetycznie wygląda :) już czuje ten smak i zapach!
    polecam też żeberka w kapuście
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/zeberka-w-kapuscie.html

    pozdrawiam!

     
 

  • RSS