RSS
 

Kotlety z piersi marynowanych w mleku

26 lis

Tajemnica tych kotletów tkwi w marynacie zrobionej z mleka. Kwas mlekowy doskonale skrusza mięso, zachowuje jego soczystość a dodatek przypraw nadaje smaku. Kotleciki są tak smaczne, miękkie i kruche, że rozpływają się w ustach – polecam :) 

Piersi marynowane w mleku

 

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka

 

Marynata:

  • pół szklanki mleka (orientacyjnie)
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki mieszanki przypraw w wiórkach : suszone pomidory z chilli i oregano

 

Dodatkowo:

  • jajko do panierowania (rozmącone z solą)
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

 

Filet z piersi podzielić na dwie części tak aby powstały dwa cieńsze i  delikatnie je rozbić.

W głębokim talerzu wymieszać mleko z przyprawami, zanurzyć filety z piersi, odstawić na min. godzinę albo i dwie (im dłużej tym lepiej)

Na patelni rozgrzać olej. Z marynaty wyjmować kolejno filety i panierować w bułce, posolonym jajku i ponownie w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Smacznego :)

 

Nieodłącznym dodatkiem do dań mięsnych są surówki – może zainteresuje Cię któraś z moich KLIK :)

 
Komentarze (17)

Napisane przez w kategorii Dania, Przepisy

 

Tags:

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~tss

    27 listopada 2014 o 16:08

    Może się przyda: Prof. Cichosz odradza oleje – http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

     
  2. ~kotek

    27 listopada 2014 o 12:58

    Ciekawy pomysł z wykorzystaniem mleka. Pozdrawiam i zapraszam na pyszne obiady domowe http://www.przepis-kulinarny.pl/

     
  3. ~kasia

    27 listopada 2014 o 12:32

    Nie jest tak, że masz nadwagę bo jesz za dużo? Masz nadwagę bo jesz za mało? To prawda! Jesz za mało substancji
    odżywczych potrzebnych dla organizmu. Teraz masz szansę uzyskać idealną figurę i cieszyć się nią tak długo jak zachcesz.
    Zyskasz piękną sylwetkę,doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując świetny program, który jest dla każdego (idealnafigura.com/gberes).

     
  4. ~bułka z chlebem

    27 listopada 2014 o 12:13

    Bardzo fajnie dobrane przyprawy, u mnie spróbuj kotletów z piersi kurczaka z pieczarkami i kukurydzą
    http://bulkazchlebem.pl/piersi-z-pieczarkami-i-kukurydza

     
  5. ~Asia AD-system bydgoszcz

    27 listopada 2014 o 12:08

    Alarmująco fajny i prosty sposób. Na pewno spróbuję:). Pozdrawiam z Bydgoszczy

     
  6. ~karol34

    27 listopada 2014 o 11:09

    szczerze powiedziawszy w mleku to jeszcze nie jadłam, ale ufam, że smakują wybornie…:)

     
  7. ~koti

    27 listopada 2014 o 09:57

    Ciekawy pomysł z wykorzystaniem mleka. Pozdrawiam i zapraszam na pyszne obiady domowe http://www.przepis-kulinarny.pl/kotlety-mielone.html

     
  8. ~mkr

    27 listopada 2014 o 09:43

    Pycha, zapraszam na piersi kurczaka z suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/11/piersi-z-kurczaka-z-suszonymi.html

    pozdrawiam

     
  9. ~Gość

    27 listopada 2014 o 09:41

    Dobra koncepcja.
    Polecam w winie
    http://inews.com.pl/WordPress3/kurczak-w-winie

     
  10. ~Obżarciuch

    27 listopada 2014 o 09:41

    takich jeszcze nie jadłam :) musza być pyszne!
    zapraszam do mnie na moje mięsne dania
    http://oobzarciuch.blogspot.com/search/label/Dania%20mi%C4%99sne?max-results=6

    pozdrawiam!

     
 

  • RSS