RSS
 

Śmietanowiec z kakaowymi kulkami

25 lis

Śmietanowiec to ciasto lekko podchodzące smakiem pod sernik choć nie ma w nim ani grama twarogu. Lekkie puszyste z idealnie wypieczonymi kakaowymi kuleczkami w środku. Proste w wykonaniu i godne polecenia do codziennej kawki lub herbatki.

Śmietanowiec z kakaowymi kuleczkami

 

Składniki na formę o wymiarach 21 x 26 cm (wym. dna blaszki):

Ciasto na kulki kakaowe:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko (białko wykorzystamy do masy śmietanowej)
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

 

Wszystkie składniki zagnieść w jedną całość. Podzielić na dwie części. z każdej uturlać w dłoniach kuleczki wielkości orzecha laskowego. Połowę wyłożyć na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia, drugą połowę wyłożymy na wierzchu ciasta.

 

Masa śmietanowa:

  • 1 białko
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 700 g gęstej 18% śmietany
  • 2 budynie (na 0,5 l mleka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać gęstą śmietanę, budynie i proszek  do pieczenia.Wszystko dokładnie zmiksować. Z 3 białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w masę serową (najlepiej łopatką silikonową lub łyżką). Gotową masę przelać na przygotowaną blachę z kuleczkami na dnie. Na wierzchu masy śmietanowej ułożyć drugą część kuleczek. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok. 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwiczki, a ciasto wyjąć po ok 15 minutach. Ostudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

 
Komentarze (10)

Napisane przez w kategorii Ciasta, Przepisy

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Magda

    23 stycznia 2015 o 18:35

    a co z tymi budyniami?mają być ugotowane w 0.5 l mleka czy sam proszek i mleko.Niewiem….

     
    • Qchenne kaprysy

      24 stycznia 2015 o 17:32

      Magda – do ciasta dodajemy tylko proszki budyniowe !!!

       
  2. ~Iwona

    23 stycznia 2015 o 08:50

    Na spodzie widzę jakieś ciasto? Może kruche? Ale nie widzę w przepisie. Zgadza się? Czy mi się tylko wydaje?

     
    • Qchenne kaprysy

      24 stycznia 2015 o 17:36

      Iwona – Nie ma potrzeby dawania na spód ciasta kruchego, na zdjęciu słusznie zauważyłaś, że jest ale tylko dlatego, że został mi kawałek w zamrażarce od innego ciasta i nie chcąc żeby się zmarnował, wykorzystałam go. Generalnie piekę to ciasto bez żadnego spodu !!!

       
  3. ~a

    22 stycznia 2015 o 17:14

    ciekawy przepis ,chętnie zrobię -a ta śmietana to taka gęsta kwaśna ma być? czy taka słodka z kartonika ? można zastąpić jogurtem naturalnym? Pozdrawiam

     
    • Qchenne kaprysy

      22 stycznia 2015 o 19:31

      ~`a – śmietana gęsta kwaśna, można ją zastąpić jogurtem ale gęstym najlepiej typu greckiego, pozdrawiam :)

       
  4. ~tss

    22 stycznia 2015 o 12:38

    Intrygujący przepis :) Zapisuję, jednak cukru dam z pięć razy mniej.

    Polecam również czekoladowy orzechowiec z mascarpone – http://www.stachurska.eu/?p=5502 .

     
  5. ~Ewa

    22 stycznia 2015 o 09:24

    Witam
    Ciasto wygląda świetnie i zamierzam je zrobić. Chciałabym jednak znać wymiary blaszki.

     
    • Qchenne kaprysy

      22 stycznia 2015 o 11:03

      Wymiary uzupełniłam w przepisie. Pozdrawiam :)

       
  6. ~gin

    26 listopada 2014 o 02:10

    Świetnie wygląda z tymi kuleczkami :)

     
 

  • RSS