RSS
 

Zupa fasolowa z papryką

09 lis

Smaczna zupa, której charakteru i aromatu nadają przesmażone warzywa – szczególnym dodatkiem jest w niej papryka, która w zdecydowany sposób wpływa na smak i aromat tej wersji zupy fasolowej. Mimo tego, że za tradycyjną zupą fasolową nie przepadam to jednak wersja z papryką zdecydowanie jest smaczniejsza. Polecam :) 

 

Składniki:

  • wywar warzywny (ok. 1 l)
  • 2 ziemniaki
  • 250 g fasoli białej
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • cebula
  • marchewka
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana (opcjonalnie)

 

Fasolę wypłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia odcedzić fasolę z wody w której się moczyła i gotować ją ok 30 minut w wywarze warzywnym. W tym czasie na łyżce oleju przesmażyć ziemniaki, cebulę, paprykę i marchewkę. Przesmażone warzywa dodać do wywaru  z fasolą i gotować całość aż fasola będzie miękka. Doprawić do smaku  solą i pieprzem, jeśli ktoś lubi zabielić śmietaną i gotowe. Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Przepisy, Zupy

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS