RSS
 

Ananasek z kremem

01 lis

 

 

Składniki:

Na spód:

  • 300 g herbatników petit beurre
  • 150 g masła

Masło roztopić i lekko przestudzić. Herbatniki zmielić blenderem na proszek, dodać przestudzone masło, wymieszać. Masę herbatnikową wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać, ugnieść i wstawić na 10 minut do piekarnika ustawionego na 180*C. wyjąć i ostudzić.

Masa ananasowa:

  • puszka ananasów w kawałkach w syropie (ok. 500 g)
  • 2 galaretki ananasowe lub cytrynowe
  • 2 szklanki gorącej wody

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić. Ananasy wraz z sokiem zmiksować blenderem, dodać ostudzoną lekko ciągnącą się galaretkę (jak ciepły kisiel) dokładnie wymieszać. Lekko gęstniejącą masę ananasową wylać na spód z herbatników, wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Krem:

  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g serka homogenizowanego
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • dodatkowo: do posypania wafelek Princessa kokosowa starta na dużych oczkach tarki

Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę Do puszystego masła dodawać na zmianę serek i mleko w proszku cały czas miksując. Krem wyłożyć na stężałą masę ananasową. Wierzch posypać startym wafelkiem i ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego:)

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Ciasta, Przepisy

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Justyna

    6 kwietnia 2017 o 16:51

    Witam,
    Czy mogłaby Pani podać wymiary blaszki/ tortownicy, jaką Pani użyła? Dziękuję.

     
    • Qchenne kaprysy

      2 maja 2017 o 19:57

      Blaszka 28×23 cm

       
  2. ~lena

    1 listopada 2014 o 21:04

    Bardzo apetyczne ciasto, i ten ananas :)

     
 

  • RSS