RSS
 

Barszcz czerwony z suszonymi owocami i makaronem

30 paź

Dzisiaj ciekawa zupa. Wydawać by się mogło, że barszcz jak barszcz ale jednak zastosowane w nim dodatki zmieniają jego oblicze na nieco ciekawsze, zaskakujące i charakterystyczne. Połączenie tradycyjnego barszczu  z dodatkiem suszonych owoców jest niewątpliwie smaczne :)

 

Składniki:

  • suszone morele, rodzynki i śliwki
  • 1,5 litra wywaru warzywnego 
  • 3 średnie buraki
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sok z cytryny lub 2-3 łyżki octu
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • zasmażka: 1 łyżka masła + 2 łyżki mąki
  • makaron

 

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Na wywarze ugotować barszcz: obrane buraki pokroić w plasterki lub słupki, gotować ok 15-20 minut aż nadadzą zupie ładnego koloru. Aby ten kolor zachować musimy zakwasić zupę sokiem z cytryny lub octem. Dodać przyprawy i doprawić do smaku cukrem (delikatnie bo słodkości dodadzą też owoce), solą i pieprzem. Na koniec robimy zasmażkę i zaciągamy nią zupę. Gotujemy razem z zasmażką ok 2-3 minuty na wolnym ogniu potem przykrywamy pokrywką i odstawiamy aby wszystkie smaki połączyły się.

W tym czasie możemy przygotować owoce:

Suszone owoce dokładnie przepłukać kilka razy gorącą wodą aby pozbyć się wszelkich konserwantów. Przepłukane zalać gorącą wodą i odstawić żeby zmiękły. 

Kiedy barszcz będzie gotowy, wyjmujemy buraki a do barszczu dodajemy namoczone owoce i podajemy z ugotowanym makaronem. Jeśli ktoś ma ochotę to buraczki można również pokroić w mniejsze kawałki czy też kostkę i dodać do zupy, nic się nie zmarnuje. Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Przepisy, Zupy

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS