RSS
 

Tarte buraczki do obiadu w słoikach

29 paź

Trochę poświęcenia ale jak znalazł na zimę. Dzisiaj buraczki tarte – doskonałe jako jarzynka do obiadu ale też na zupę. Może nie pracochłonna ale czasochłonna czynność lecz te buraczki warte są tego. Zapewniam, że warto zrobić z większej ilości składników lecz na tyle ile nam potrzeba i ile jesteśmy w stanie przerobić jednorazowo. Polecam :)

Pokrótce dodam, że buraczki oprócz wartości odżywczych posiadają właściwości lecznicze, zdrowotne i oczyszczające.

Jedzenie jarzynki z buraków ma lecznicze działanie w zaparciach, chorobach nerek i wątroby oraz przy otyłości i anemii.

Picie soku z buraków pomocne jest w przeziębieniach, anginie i grypie oraz anemii.

Skład chemiczny buraków : potas, magnez, wapń, rubit i cez oraz witaminy C i B1, makro i mikroelementy mają znaczenie w walce z nowotworami głównie w ich zwalczaniu.

To chyba wystarczające argumenty aby buraki na stałe zagościły na naszych stołach.

 

Składniki na ok. 3 słoiki po dżemie:

  • 1 kg buraków  (waga po ugotowaniu i obraniu)
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4-5 łyżek octu

 

Buraki myjemy, wkładamy do garnka z gorącą lekko osoloną wodą i gotujemy 30 minut (to czas dla średniej wielkości buraków). Po tym czasie wstawiamy garnek pod strumień zimnej wody, hartujemy je i obieramy masując (skórka sama schodzi) bez użycia noża. Obrane ścieramy na tarce – i tu mamy do wyboru grubość oczek jaką preferujemy. Starte buraczki doprawiamy do smaku wg podanych proporcji składników. Wkładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut od chwili zagotowania wody w garnku. Smacznego :)

Tak przygotowane buraczki możemy jeść na zimno same, z dodatkiem jabłka, cebuli, podgrzane/przesmażone na łyżce masła itd. Jeśli zetrzemy je na drobnych oczkach będziemy mogli w każdej chwili połączyć je z chrzanem otrzymując „ćwikłę z chrzanem”. Możliwości jest wiele, kombinujcie ;)

Polecam również kiszone buraki czyli zakwas doskonały do picia i na barszcz czerwony :)

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Przepisy, Przetwory, Surówki

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~henryk

    17 lutego 2015 o 20:45

    a gdzie zgubilas ocet

     
    • Qchenne kaprysy

      17 lutego 2015 o 21:16

      Czytaj uważnie, wszystko jest na swoim miejscu. Pozdrawiam

       
 

  • RSS