RSS
 

Sernik pieczony bez spodu

16 paź

 Rewelacyjny sernik, który nie opada po upieczeniu. Wilgotny, cudowny w smaku – same plusy :)

 

Składniki na blachę 25×30 cm:

  • 1 kg tłustego twarogu (zmielonego)
  • 8 jajek (+1 żółtko*) 
  • 1 budyń (śmietankowy/waniliowy)
  • 0,5 kostki masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Na początek rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia masło.

Piekarnik nagrzewamy do 170*C, opcja góra-dół.

Przygotowujemy sobie wszystkie składniki żeby nie przerywać miksowania ciasta.

Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, do sztywnej piany dosypujemy stopniowo cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku, śmietanę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, po łyżce twarogu a na sam koniec rozpuszczone ostudzone masło. Teraz masę sernikową przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do gorącego (170 st. C) piekarnika. Sernik pieczemy godzinę. Po tym czasie ciasto powinno mieć delikatnie złoty kolor, wówczas wyłączamy piekarnik, uchylamy jego drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik jeszcze na ok 15 minut. Dopiero wtedy możemy go wyjąć. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu możemy polać go lukrem, polewą czekoladową albo tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przepyszny, polecam :)

* U mnie sernik polany lukrem. Do przygotowania lukru potrzebowałam białko z 1 jajka tak więc żółtko dodatkowo dodałam do sernika.

Lukier :

  • 1 białko (z wcześniej dobrze sparzonego gorącą wodą jajka)
  • ok. 300 g cukru pudru (w zależności od wielkości białka jajka)
  • aromat cytrynowy – kilka kropli do smaku i przełamania słodkości

 

Białko wbijamy do głębokiej miski, energicznie ucieramy drewnianą pałką dosypują stopniowo cukier puder i aromat cytrynowy. Finalnie lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozlewamy go szybko na powierzchni ostudzonego ciasta i rozsmarowujemy po całości sylikonowym pędzelkiem. Odstawiamy do zastygnięcia. Lukier jest delikatny, ścięty ale nie twardy i nie łamliwy – wręcz idealny :)

 
Komentarze (73)

Napisane przez w kategorii Ciasta, Przepisy

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Patrycja

    26 marca 2016 o 12:49

    Wyszedł super, a piekłam pierwszy raz. Zwykła miska z miksera nie pomieści wszystkiego, miksowałam w mega misce. Sera dałam więcej jak 1 kg, następnym razem dam 1,3, żeby wyszedł bardziej zbity. Cukru dałam niepełną szklankę i jest w sam raz (nie lubię zbyt słodkich ciast). Polałam gorzką czekoladą i posypałam orzechami. Blacha była 20 x 40, opadł po wystudzeniu, ma jakieś 2,5 cm wysokości. Problemem dla mnie jest papier do pieczenia – nasiąkł serem i się przylepia do spodu sernika, co powoduje trudność w krojeniu, wyciąganiu z blachy i nakładaniu. Można czymś zastąpić papier???

     
    • Qchenne kaprysy

      27 marca 2016 o 07:46

      Patrycjo, papier stosujemy opcjonalnie równie dobrze możesz go całkiem pominąć kolejnym razem. W zamian za to wystarczy blaszkę wysmarować masłem. Przy tak dużej wilgotności sernika musisz wypróbować swój piekarnik, niestety każdy jest nieco inny. I albo zwiększyć nieznacznie temperaturę albo wydłużyć czas pieczenia :) To już indywidualna kwestia piekarnika. Ale jednak cieszę się, że smakuje bo to jest najważniejsze, kwestie techniczne zawsze można dopracować. Pozdrawiam :)

       
  2. ~Justyna

    6 stycznia 2016 o 11:21

    Zrobilam dzis i wtszedl super

     
  3. ~Dorota

    14 listopada 2015 o 21:38

    Witam,mi niestety sernik zawsze opadł
    (piekłam 2 razy) i na dodatek jest bardzo mokry. Coś robię nie tak ale nie wiem co?

     
  4. ~Ania

    11 listopada 2015 o 09:09

    kochana moja, nie bardzo rozumiem, zawsze pianę z białek dodaje się na samym końcu i bardzo delikatnie mieszam z pozostałymi składnikami, a Ty piszesz, że do piany dodaję resztę skladników… czy mogę to wszystko miksować mikserem, czy mieszać delitanie wszystko łyżką ? Jak Ty robisz ?

     
    • Qchenne kaprysy

      11 listopada 2015 o 13:00

      Aniu w tym przepisie robisz dokładnie odwrotnie niż jak piszesz zwykle.
      Zaczynasz od piany i cały czas miksując dodajesz kolejno resztę składników – nie przerywając miksowania, masa pozostaje puszysta.

       
  5. ~Anna

    10 listopada 2015 o 14:30

    Ale kochana moja, jeżeli do ubitej piany z białek będziemy dodawać pozostałe składniki i ingerować w to wszystko mikserem , to ładnie ubitą pianę szlag trafi , …czy się mylę ? ja zawsze do ciast dodawałam na samym końcu pianę i bardzo delikatnie rozprowadzałam, …w moim rozumowaniu, po to,żeby jej zbytnio nie wstrząsnąć… Proszę, wytłumacz mi to

     
  6. ~Anna

    10 listopada 2015 o 12:33

    Chciałabym zrobić ten sernik ,a le mam pytanie, pianę z białek dodaję dopiero na samym końcu do masy serowej ? A cukier dodaję do piany , czy do masy serowej ?

     
    • Qchenne kaprysy

      10 listopada 2015 o 13:32

      Anno cała kolejność łączenia składników jest w przepisie: zaczynamy od ubicia piany, do niej dodajemy stopniowo cukier i całą resztę składników. Wszystko w takiej kolejności jak jest napisane. :)

       
  7. ~Sabina

    13 października 2015 o 12:27

    1,5 szklanki cukru to za duzo,za slodki jak dla mnie.jak pieklam drugi raz dodalam tylko szklanke i wyszedl super!

     
  8. ~sylwia

    2 października 2015 o 20:53

    Mam 750 gram sera twarogowego…..jakie wtedy użyć proporcje? Pozdrawiam.:-)

     
  9. ~EKK

    30 maja 2015 o 23:02

    Nie uwierzysz – informatyk, po raz pierwszy piekący ciasto z potrzeby chwili. Wyszło, jest hitem rodziny. Potrzeba chwili jest prosta – moja Małżonka ma cukrzycę, a ciasteczek dla diabetyków nie ma. Postanowiłem upiec sernik, bo da się bez mąki (bez spodu), same jajka i… no właśnie – nie cukier, tylko Xylitol. Dałem 250g, zamiast ilości cukru podanej w przepisie, bo słodsze toto od cukru a naturalne i nadaje się do słodzenia ciast i dla diabetyków….
    Sernik opadł delikatnie tylko, na razie nie dorabiałem lukru, ale własnie piekę drugą wersję i może jutro przyozdobię go truskawkami i polewą „na zimno” do ciast.
    BAAArdzo Ci dziękuję za ten przepis. Dzięki niemu moja małżonka zaspokaja „głód na słodycze” w sposób bezpieczny dla zdrowia.

     
    • Qchenne kaprysy

      31 maja 2015 o 17:24

      Cieszę się, że przepis sprawił tyle radości zarówno Tobie jak i Twojej małżonce :) Pozdrawiam Was gorąco :)

       
  10. ~Joanna

    12 maja 2015 o 14:06

    Mam pytanie. Czy zamiast śmietany można użyć jogurtu greckiego ? :)

     
    • Qchenne kaprysy

      12 maja 2015 o 19:04

      Oczywiście Joasiu- można użyć jogurtu greckiego :)

       
  11. ~Betti

    2 kwietnia 2015 o 23:21

    Przepyszny polecam. Ja go robie baaardzo powoli i jest piekny smaczny apetyczny to bardzo dobry przepis.

     
    • Qchenne kaprysy

      4 kwietnia 2015 o 17:18

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)

       
  12. ~Asia

    30 marca 2015 o 22:02

    Witam, czy może być ser półtłusty?

     
    • Qchenne kaprysy

      31 marca 2015 o 08:10

      Tak Asiu może być półtłusty :)

       
  13. ~Jola55

    30 marca 2015 o 19:58

    A jaka śmietana, 12% czy 18%?

     
    • Qchenne kaprysy

      31 marca 2015 o 08:12

      Najlepiej kwaśna, gęsta 18% śmietana. Pozdrawiam :)

       
  14. ~Daria

    9 stycznia 2015 o 18:24

    To najpyszniejszy sernik na świcie. Stał się hitem w całej mojej rodzinie. W przeciągu miesiąca upiekłam go już 3 razy. Sama jestem w szoku bo jest to pierwsze ciasto jakie kiedykolwiek upiekłam … i mi wyszło! Pozdrawiam Panią gorąco! Ma Pani świetnego bloga!

     
    • Qchenne kaprysy

      10 stycznia 2015 o 12:04

      Dziękuję za bardzo miły komentarz. Pozdrawiam i zapraszam w każdej chwili :)

       
  15. ~Joanna

    17 października 2014 o 23:36

    Sernik opadł, więc coś zrobiłam nie tak, ale jest przepyszny. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.

     
    • renata.pn

      18 października 2014 o 11:15

      Joasiu nie wiem co nie tak mogłaś zrobić ale cieszę się, że smakuje :)
      Jeśli zastosowałaś wszystkie wskazówki zawarte w przepisie to jeszcze może być kwestia samego piekarnika bo jak wiemy każdy piekarnik piecze inaczej (to trzeba sobie wyczuć). Smacznego i pozdrawiam :)

       
  16. ~Renata

    17 października 2014 o 14:17

    Wygląda wspaniale! Na pewno smakuje też przepysznie – serniki są moimi ukochanymi ciastami!!! Ale czy nie zapomniałaś o mące??? Pozdrawiam

     
    • renata.pn

      17 października 2014 o 14:24

      Nie zapomniałam o mące, jej w przepisie po prostu nie ma i tak ma być. Sernik jest rzeczywiście wspaniały – jak wygląda tak smakuje czyli nieskromnie powiem idealny. Pozdrawiam :)

       
      • ~Alina

        17 października 2014 o 19:37

        Swietnie wyglada i tak smakuje,ale w przepisie nie ma jak pieczemy termoobieg, czy góra dół, czy sam dół ?

         
  17. ~Gabi

    17 października 2014 o 13:41

    a czy zamiast masła może być margaryna?Bo akurat mam w lodówce zapas. I czy wtedy dać mniej niż pół kostki? o ile kojarzę to masło ma chyba 200 gram a margaryna 250 gr

     
    • renata.pn

      17 października 2014 o 14:26

      Gabi możesz dać zamiast masła margarynę i nie koniecznie mniej. Wypróbowałam i nie ma znaczenia ilość z tak niewielką różnicą wagową. Pozdrawiam :)

       
  18. ~Gabi

    17 października 2014 o 11:51

    a czy może być ser z wiaderka? nie mam w domu maszynki do mielenia mięsa:(

     
    • renata.pn

      17 października 2014 o 12:01

      Może być :)

       
  19. ~magda

    17 października 2014 o 11:50

    czy budyń ma być na 0,5 litra mleka czy na 3/4? i czy ma być z cukrem czy bez? bo te bez cukru wagowo są dużo mniejsze. Dziękuję za odpowiedzi.

     
    • renata.pn

      17 października 2014 o 12:03

      Budyń bez cukru na 0,5 litra mleka :)

       
  20. ~suzana

    17 października 2014 o 11:18

    MMNIAMMM…PYSZNIE WYGLĄDA..JA ZAPRASZAM NA CIASTO Z PIERNICZKAMI WG ANASTAZJI;
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/ciasto-z-pierniczkami-wg-anastazji.html

     
  21. ~kamila

    17 października 2014 o 10:59

    witam, na jaka blaszkę (wymiary) sa te proporcje??

     
    • renata.pn

      17 października 2014 o 11:18

      rozmiar blachy 25×30 cm , uzupełnię to w przepisie :)

       
  22. ~Ewcia

    17 października 2014 o 10:34

    Przepysznie tu u Ciebie. Zapraszam na mój blog z pysznymi ciastami http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

     
  23. ~N

    17 października 2014 o 09:54

    A jakiej wielkości blacha?

     
    • renata.pn

      17 października 2014 o 11:21

      uzupełniłam w przepisie :)

       
  24. ~ChilliJemy

    17 października 2014 o 09:50

    Musi byc pyszny :) Ja uwielbiam serniki :) Ciasto, które nigdy mi się nie przeje :)
    http://chillijemy.blogspot.com/

     
    • renata.pn

      17 października 2014 o 11:24

      To tak jak u mnie – serniki to nr 1 wśród wszystkich ciast :)

       
  25. dwojenakuchence

    17 października 2014 o 09:45

    Wygląda jak puszysta, słodka poduszeczka. Po prostu śliczny. Chyba zdążę przed drugim śniadaniem? :)
    Ja na razie najbardziej jestem przywiązana do przepisu mojej prababci, ale chyba czas coś zmienić…
    http://dwoje-na-kuchence.blog.pl/2013/04/01/sernik-babci-gosi/

     
    • renata.pn

      17 października 2014 o 11:25

      Babcine przepisy są zawsze super i mają swoje tradycje i wspomnienia. To ich magia :)

       
  26. ~serniczek

    17 października 2014 o 09:21

    jeśli lubisz sernik to zajrzyj do mnie – kilkanaście sprawdzonych przepisów na pyszne serniki
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/search?q=sernik

     
    • renata.pn

      17 października 2014 o 11:26

      Zajrzę :)

       
  27. ~bułka z chlebem

    17 października 2014 o 08:49

    Uwielbiam serniki, spróbuj też mojego sernika wiedeńskiego:)
    http://bulkazchlebem.pl/sernik-wiedenski

     
    • ~Kuchareczka

      17 października 2014 o 09:16

      Przepis z margaryną, a fuj!

       
      • renata.pn

        17 października 2014 o 11:28

        Możesz dodać masło jeśli nie lubisz margaryny :)

         
      • ~magda

        17 października 2014 o 11:47

        a gdzie w przepisie widzisz margarynę?

         
  28. ~Elzbieta

    17 października 2014 o 08:43

    zapisalam i sprobuje

     
    • renata.pn

      17 października 2014 o 11:30

      Polecam i życzę smacznego. Będzie mi miło jak wrzucisz swój komentarz po upieczeniu i skosztowaniu. Pozdrawiam :)

       
  29. ~Ewa

    17 października 2014 o 08:40

    Sernik świetny. Jednak nigdzie w przepisie nie ma podanej wielkości blachy.

     
    • renata.pn

      17 października 2014 o 11:35

      Już jest ;)

       
  30. ~kasia

    17 października 2014 o 08:19

    Odżywiam się zdrowo, jem owoce i warzywa, spożywam posiłki regularnie, nie stresuję się za bardzo. To i wiele innych wpływa, że dobrze wyglądam jak na swój wiek. Nie mam nadwagi, co w tych czasach coraz więcej z nas zmaga się z tym problemem. Ale nie ja. Polecam świetną metodę(idealnafigura.com/gberes), dzięki której teraz wyglądam lepiej, młodziej a co najważniejsze świetnie się czuję.

     
  31. ~Ania

    17 października 2014 o 08:10

    Jakiego sera używasz :)

     
    • renata.pn

      17 października 2014 o 11:34

      Do tego sernika użyłam tłustego twarogu kupowanego na wagę :)

       
      • ~Alina

        17 października 2014 o 19:43

        Witam jak pieczemy termoobieg,góra dół, czy może sam dół prosze o odp, jutro będę robiła , bo wyglada bardzo apetycznie

         
        • renata.pn

          17 października 2014 o 19:53

          Alinko pieczemy w piekarniku nagrzanym góra-dół. Pozdrawiam :)

           
  32. ~Marta

    17 października 2014 o 08:04

    Kusisz tym przepisem na coś słodkiego. Muszę upiecTwój sernik, ja piekę sernik wiedenski bez spodu. Lubię bardzo sernik.

     
    • renata.pn

      17 października 2014 o 11:36

      Polecam jest pyszny :)

       
  33. ~gin

    16 października 2014 o 22:44

    Mmm, kusisz ogromnie :)

     
 

  • RSS