RSS
 

Roladki z karkówki

14 paź

Ta wersja roladek to wieprzowy odpowiednik dla tradycyjnych wołowych zrazów zawijanych. Wieprzowe roladki w niczym nie są gorsze od wołowych, a może nawet są lepsze. Oczywiście to kwestia smaku i gustu. Przekonajcie się sami :)

 

Składniki:

  • 8 kotletów z karkówki (o grubości ok 0,5 cm)
  • średnia cebulka
  • 2 ogórki kiszone
  • 8 słupków wędzonego boczku o 1×1 cm grubości, a długość na szerokość kotleta
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • przyprawa Knorr do mięs
  • sól, pieprz i listek laurowy do sosu

 

Aby w łatwy sposób pokroić karkówkę na cienkie kotlety warto ją na 20 minut włożyć do zamrażarki. Mięso po schłodzeniu będzie sztywniejsze i łatwiejsze do krojenia. Każdego kotleta rozbić tłuczkiem na cienko. Przyprawić przyprawą Knorr, odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie cebulę pokroić w grubsze piórka, ogórki wzdłuż na ćwiartki. Na każdym kawałku rozbitego mięsa kłaść od wąskiego brzegu po kawałku boczku, ogórka i po piórku cebuli. Zwijać roladki, spinając je wykałaczką żeby w trakcie smażenia nie rozwijały się. Kiedy wszystkie roladki mamy zwinięte rozgrzewamy olej na patelni, roladki panierujemy delikatnie w mące i obsmażamy ze wszystkich stron lekko je rumieniąc. Rumiane przekładamy do rondla, podlewamy gorącą wodą na tyle żeby wszystkie były zanurzone i dusimy je do oczekiwanej miękkości na wolnym ogniu. Kiedy roladki nam się duszą doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, dodajemy mały listek laurowy dla podkreślenia aromatu. Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Dania, Przepisy

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS