RSS
 

Sernik ze złotą rosą

13 paź

Kolejny przepis na idealny sernik. Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach. Polecam :)

 

Składniki na spód:

  • 250 g mąki krupczatki
  • pół kostki margaryny Kasia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko (białko użyjemy do pianki\rosy)

 

Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier i żółtko, zagnieść szybko ciasto (gdyby nie chciało się sklejać można dodać łyżkę gęstej śmietany), schłodzić przez 30 minut w zamrażarce a następnie rozwałkować i wylepić nim spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec spód ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C na lekko złoty kolor. Wymiary blachy 25×30 cm.

 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg tłustego zmielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego

 

W czasie kiedy podpieka się nasz spód przygotujemy masę serową.

Jajka i żółtka zmiksować, dodając powoli olej, cukier, proszki budyniowe, mleko i po łyżce zmielonego twarogu. Zmiksowaną masę serową wlewamy na podpieczony spód i wstawiamy do gorącego piekarnika na 60 minut.

 

Na piankę\rosę:

  • 4 białka 
  • 1 szklanka cukru pudru

 

Pod koniec pieczenia sernika musimy przygotować ostatnią warstwę czyli piankę\rosę. Białka ubijamy na sztywną pianę, do bardzo sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier puder. Gęstą perłową pianę rozkładamy na upieczonym serniku i pieczemy kolejne 15 minut zmniejszając temperaturę piekarnika do 150*C. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączamy a jego drzwiczki uchylamy na 15 minut. Po upływie tego czasu możemy sernik wyjąć z piekarnika i odstawić go do wystygnięcia. Po kilku godzinach na powierzchni zaczną tworzyć się kropelki bursztynowo-złotej rosy. Smacznego :)

 
Komentarze (34)

Napisane przez w kategorii Ciasta, Przepisy

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ula

    27 października 2014 o 20:11

    Mistrzostwo świata ten serniczek, nie dość że świetnie smakuje do tego obłędnie wygląda, polecam i pozdrawiam!

     
    • renata.pn

      27 października 2014 o 20:42

      Miło mi, pozdrawiam :)

       
  2. ~Justyna

    17 października 2014 o 10:27

    A czy mozna upiec ten sernik bez spodu, bo mi trochę zostało tej masy serowej, a szkoda byloby ją wyrzucać…

     
    • renata.pn

      17 października 2014 o 11:23

      Myślę że można :)

       
  3. ~gin

    14 października 2014 o 16:30

    Mmm, zdecydowanie wygląda idealnie :)

     
  4. ~Natalia

    14 października 2014 o 11:44

    Kocham ten sernik i nie mogę się doczekać aż znów go zrobię :)

     
  5. ~Grzegorz

    14 października 2014 o 10:36

    Uwielbiam ten sernik, ostatnio dostałem w prezencie od mamy. Tym razem był z malinami na spodzie – polecam. Ser pochodził z własnej produkcji, więc przynajmniej wiem co jem. Ale nie ma co wpadać w panikę, w sklepie tez bez większego problemu kupi się dobry biały ser. I nie trzeba przepłacać za ten „bio” wiecie dlaczego? jak nie to przeczytajcie http://biology.blog.pl/2014/10/10/ekologiczna-czy-konwencjonalna-jaka-zywnosc-wybrac/

     
    • renata.pn

      14 października 2014 o 11:28

      Mmm musiało być pysznie :)

       
  6. ~Kasia

    14 października 2014 o 00:08

    A może być ser z wiaderka?

     
    • renata.pn

      14 października 2014 o 08:57

      oczywiście, może być :)

       
  7. ~kulinarna148

    13 października 2014 o 18:18

    Babcia mi taki ostatnio zrobiła, jest pyszny a szczególnie ta pianka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

     
  8. ~bułka z chlebem

    13 października 2014 o 16:54

    Uwielbiam serniki, spróbuj też sernika wiedeńskiego :)
    http://bulkazchlebem.pl/sernik-wiedenski

     
  9. ~Angelina

    13 października 2014 o 15:48

    muszę wypróbować Pani przepis.

    Serdecznie zapraszam na moją stronę może i tam Pani znajdzie jakieś inspirację.

     
    • renata.pn

      13 października 2014 o 15:55

      Angelina masz Ciekawy blog, przyznam że miałam okazję już kilka razy go przeglądać, pozdrawiam.

       
  10. ~Obżarciuch

    13 października 2014 o 15:20

    ten sernik wygląda bosko! wyszedł perfekcyjnie :)
    zapraszam na moje jesienne ciasta i nie tylko
    http://oobzarciuch.blogspot.com/search/label/Ciasta%20i%20ciasteczka?max-results=6

    pozdrawiam!

     
  11. ~Ewa

    13 października 2014 o 15:18

    A co z mlekiem?. W przepisie podajesz 3 szklanki mleka…kiedy je dodać?

     
    • renata.pn

      13 października 2014 o 15:48

      dzięki za uwagę , uzupełniłam :)

       
  12. ~Henia

    13 października 2014 o 15:18

     
    • renata.pn

      13 października 2014 o 16:02

      Mmmm, również piękny ten Twój serniczek :)

       
    • ~Bogumila

      13 października 2014 o 18:26

      Nie mogę się napatrzyć na takie cudo.Piekę ciasta 44 lata ale sernik zawsze mi opada, czy jest na to rada?

       
      • renata.pn

        13 października 2014 o 19:02

        Bogusiu – ja nie przerywam miksowania, wstawiam sernik do nagrzanego piekarnika i nie wyjmuję go od razu tylko daję mu odpocząć przez 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Tak robię z każdym sernikiem i sprawdza się :) Pozdrawiam

         
      • ~Beata

        14 października 2014 o 07:27

        Też sernik mi zawsze opadał, ale chyba znalazłam na to sposób: tzw. pieczenie w kąpieli wodnej. Mniejszą foremkę z ciastem wkładasz do większej, wypełnionej do ok. połowy wysokości wrzącą wodą – i dalej już „normalnie” piecze się w piekarniku, uzupełniając odparowaną wodę w trakcie pieczenia. Parę dni temu wypróbowałam tę metodę po raz pierwszy w życiu i rzeczywiście sernik wyszedł równiótki jak stół. Patent znalazłam w necie, polecam :-))

         
        • renata.pn

          14 października 2014 o 08:59

          Nie znam tego sposobu, ale może faktycznie jak piszesz sprawdza się. Dzięki za podpowiedź :)

           
  13. ~mkr

    13 października 2014 o 15:17

    Pycha, zapraszam na sernik z czekoladą
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/06/sernik-z-czekolada_5.html

    Pozdrawiam

     
 

  • RSS