RSS
 

Tatar z łososia wędzonego

12 paź

Tatar z łososia to idealna zakąska na każdą okazję.

Spróbujcie sami – polecam :) 

 

Składniki :

  • 250 g łososia wędzonego na zimno
  • 1 żółtko lub 1-2 łyżeczki majonezu
  • pieprz świeżo zmielony do smaku
  • maggi w płynie do smaku (opcjonalnie)
  • sok z cytryny do smaku
  • ogórek kiszony obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę
  • cebulka pokrojona w drobną kosteczkę
  • papryka marynowana pokrojona w drobną kosteczkę
  • szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji

 

Łososia posiekać nożem bardzo drobno, doprawić pieprzem, maggi, sokiem cytrynowym i wymieszać z żółtkiem (jajko musi być dokładnie sparzone gorącą wodą) lub z majonezem. Z doprawionej masy uformować porcje tatara, ułożyć na talerzu w otoczeniu pokrojonych dodatków. Serwować świeżo przygotowane ze świeżym chrupiącym pieczywem. Smacznego :)

Dodatki do tatara możemy urozmaicać sobie wg własnego gustu, można użyć marynowanych grzybków, ogórków konserwowych, kaparów, zamiast cebulki szczypiorku itd. – bo warto bawić się smakami :)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Przekąski, Przepisy, Ryby

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Grzegorz

    14 października 2014 o 15:18

    Łososia lubię w każdej wersji, a najbardziej po prostu usmażonego i skropionego odrobiną cytryny. Bez żadnych przypraw. Wtedy jest bardzo naturalny w smaku i nie jest maskowany innymi aromatami. Wędzony też jest bardzo smaczny, a nawet może być tańszy. Z łososiami niestety jest problem, gdyż dochodzi do pojawiania się osobników transwestytów, co może zagrozić ich populacji http://biology.blog.pl/tag/plec/ Natomiast nie wpływa to na smak :P
    Nie ma co się bać za w czasu, ale i bagatelizować problemu.
    Łosoś jak i inne tłuste ryby morskie jest bardzo zdrowy ze względu na sporą zawartość kwasów tłuszczowych n-3 (znane jako omega-3), choć w makreli jest ich więcej.

     
 

  • RSS