RSS
 

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

08 maj

Znakomity sernik, na kruchym spodzie, w towarzystwie soczystych brzoskwiń i z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Idealny na każdą okazję i do codziennej kawy. Łatwy przepis na jego wykonanie niech będzie dla Was zachętą. Polecam :)

Składniki ciasta na spód i kruszonkę:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g margaryny Kasi
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Masa serowa:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół kostki Kasi (margaryny)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
  •  połówki brzoskwiń z puszki dokładnie odsączone z syropu

 

Pianka :

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru

 

Ciasto kruche: wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (warto wiedzieć, że ciasto na „kruche” należy wyrabiać szybko i krótko) . Podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.

Masa serowa: białka ubić na sztywną pianę. Cukier utrzeć z żółtkami na jasną masę, dodać miękką margarynę, proszek budyniowy i stopniowo twaróg. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.

Pianka: z 5 białek ubić sztywną pianę, dodać cukier puder, dokładnie zmiksować.

 

Spód blachy wyłożyć połową schłodzonego ciasta, wylać na niego masę serową, a na wierzchu ułożyć połówki brzoskwiń. Na brzoskwiniach ułożyć warstwę pianki z białek. Na sam wierzch zetrzeć na dużych oczkach kruszonkę z drugiej połowy schłodzonego ciasta.

Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 60 minut. Gdyby ciasto się zbyt zrumieniło można je przykryć folią aluminiową. Sernika nie wyjmować z piekarnika bezpośrednio po upieczeniu tylko uchylić drzwiczki i wyjąć dopiero po min. 15 minutach. Jak ostygnie można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

 
Komentarze (7)

Napisane przez w kategorii Ciasta, Przepisy

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Iwona

    13 grudnia 2015 o 15:02

    Dlaczego mąka krupczatka? Nie może być zwykła mąka?

     
  2. Recommended Studying

    20 czerwca 2014 o 22:12

    What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively
    helpful and it has aided me out loads. I am hoping to give a contribution & aid other
    users like its aided me. Great job.

     
  3. ~Luka

    10 maja 2014 o 15:50

    Uwielbiam wszystkie serniki, taki z brzoskwiniami jest pyszny, a twaróg ostatnio kupuję w lidlu, w wiaderku, nie ma dopełniaczy :)

     
  4. karcia91

    8 maja 2014 o 21:30

    Robię identyczny sernik, nie wiem czy mam dokładnie taki sam przepis, ale wygląda tak samo, jest przepyszne, więc ten też taki musi być!

     
    • renata.pn

      9 maja 2014 o 18:52

      Rzeczywiście jest pyszny, a jeszcze lepszy następnego dnia. Przepisy zwłaszcza te podstawowe są faktycznie bardzo podobne proporcjami do siebie. Więc jeśli robisz taki sam i przepis masz bardzo zbliżony to oba są pyszne, a nawet bardzo pyszne :)

       
  5. ~gin

    8 maja 2014 o 20:43

    O mniam, taki sernik to zdecydowanie coś dla mnie :) Wygląda bosko :)

     
    • renata.pn

      9 maja 2014 o 18:55

      To tak jak dla mnie bo ja serniki uwielbiam :) Dziękuję za miłe słowa

       
 

  • RSS