RSS
 

Rolada z karkówki z farszem z mięsa mielonego

06 maj

Taka rolada świetnie sprawdzi się jako danie główne, przekąska i jako domowa wędlina. Polecam :)

Składniki :

  • 1 kg karkówki

 

Farsz :

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka (namoczona do miękkości w zimnej wodzie, a następnie dobrze odciśnięta)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki majeranku

 

Marynata do karkówki:

  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

 

Z karkówki zrobić wielki prostokąt okrajając ją na około ( 1 cm grubości). Można lekko rozbić tłuczkiem. Posmarować marynatą z obu stron i odstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować farsz.

Z mięsa mielonego, jajka, startej na drobnych oczkach cebuli, namoczonej i odciśniętej bułki czerstwej oraz musztardy dobrze wyrobić masę na farsz (jak na kotlety mielone). Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.

Przyprawioną karkówkę rozłożyć na dużej desce, rozsmarować farsz zostawiając 1,5 cm marginesy z każdej stron,. posypać na całej powierzchni majerankiem rozcierając go w dłoniach, a na koniec posypać warstwę startej marchewki, docisnąć całość dłonią (majeranek i marchewkę można również wymieszać z farszem zamiast tych utworzonych warstw). Karkówkę zwinąć w roladę, dość ciasno ale nie tak żeby jej zawartość wyszła bokami. Związać sznurkiem lub użyć siatki wędliniarskiej. Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec nawet do 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180*C, od czasu do czasu polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia. Po upieczeniu dać mięsku 10 minut na odpoczęcie i dopiero wtedy można zacząć je kroić na porcje/plastry. Polecam – smacznego :)

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Dania, Przekąski, Przepisy

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Camelia Elena Vasilescu

    12 sierpnia 2014 o 22:10

    Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

     
  2. viofashion

    6 maja 2014 o 21:06

    Gdzie mieszkasz żebym mogła wpaść na wyżerkę?! :D
    Zapraszam do mnie

     
    • renata.pn

      6 maja 2014 o 21:27

      Wszystkie drogi prowadzą do mnie ;) Zapraszam :)

       
 

  • RSS