RSS
 

Rolada serowa z farszem z mięsa mielonego i warzyw

26 kwi

Rewelacyjna rolada serowa z farszem. W tym wpisie farsz z mięsa mielonego z dodatkiem marchewki i groszku, ale tak naprawdę możemy w nią zawinąć wiele innych kombinacji farszu, które postaram się wstawiać w kolejnych wpisach. Taką roladę śmiało możemy podać na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się na każdej imprezie, na świątecznym stole i na co dzień. Polecam :)

Składniki :

  • 5 jajek
  • 200 g majonezu
  • 300 g sera żółtego startego na dużych oczkach
  • sól, pieprz do smaku

Jajka roztrzepać z majonezem na gładką masę, dodać starty ser i wymieszać. Doprawić solą (ostrożnie) i pieprzem do smaku.

Piekarnik nagrzać do 160*C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią masę, wyrównać łyżką, wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 minut na rumiany kolor. Upieczony placek wyjąć, odkleić papier i chwilkę przestudzić. W tym czasie przygotować farsz.

Farsz :

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego)
  • 1 czerstwa bułka (namoczona i odciśnięta)
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo – 1 marchewka i 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku 

Marchewkę pokroić w kostkę i razem z groszkiem ugotować w małej ilości wody (max. 5 minut), ostudzić.

Mięso, odciśniętą posiekaną lub zmieloną bułkę, jajka, sól, pieprz wyrobić na gładką masę (jak na kotlety mielone).

Placek serowy ułożyć do góry spodem, rozłożyć na nim (zostawiając margines 2 cm od brzegów) farsz mięsny, i ostudzone warzywa. Zwinąć w roladę. Zawinąć w papier do pieczenia i wstawić ponownie do gorącego (160*C) piekarnika i piec 40 minut.

Po tym czasie rolada gotowa do spożycia. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno – smacznego :)

 
Komentarze (7)

Napisane przez w kategorii Dania, Przekąski, Przepisy

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~monika

    30 kwietnia 2017 o 18:34

    a ten placek nie peknie jak bede go zwijac?

     
    • Qchenne kaprysy

      2 maja 2017 o 19:55

      nie pęknie :)

       
  2. ~elka

    21 grudnia 2016 o 10:04

    jaki rozmiar blaszki?

     
    • Qchenne kaprysy

      21 grudnia 2016 o 10:19

      Blaszka o wymiarach 23cm x 35cm. Pozdrawiam :)

       
  3. ~Beata

    27 kwietnia 2014 o 22:03

    ciekawy przepis, godny wypróbowania…

     
  4. ~Malwinka

    26 kwietnia 2014 o 11:37

    Musi smakować fantastycznie! :)

     
    • renata.pn

      26 kwietnia 2014 o 11:42

      To prawda, gorąco polecam :)

       
 

  • RSS