RSS
 

Crusty Hard Rolls

22 kwi

Wspaniałe, z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie bułeczki. Aż trudno się im oprzeć czekając aż wystygną wyciągnięte z piekarnika. Ten moment i wrażenia nie do opisania. Polecam :)

Składniki :

  • 4,5 – 5,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 3 łyżki miękkiego masła 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko do posmarowania

 

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Do dużej miski wsypać mąkę najpierw 4,5 szklanki, sól, roztopione ostudzone masło i rozczyn drożdży. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut  podsypując resztą mąki aż utworzy miękką, elastyczną całość. Wyrobione ciasto lekko podnieść, podlać olejem i obtoczyć w nim ciasto z każdej strony (nie będzie wysychało). Nakryć ściereczką i odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto powinno podwoić swoją objętość.  Posypać stolnicę lub drugą miskę delikatnie mąką, przełożyć tam ciasto, obtoczyć je delikatnie w tej mące i formować podłużne bułeczki (ok. 18 szt). Uformowane bułki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponownie je nakryć i odstawić na kolejne 30 minut żeby ponownie podrosły. Piekarnik nagrzać do 220*C. Przed włożeniem do piekarnika bułki naciąć wzdłuż, posmarować rozmąconym jajkiem (i teraz można posypać makiem, sezamem). Wstawić do gorącego piekarnika i piec 15-20 minut na rumiany kolor. Upieczone przełożyć z blachy na kratkę i ostudzić. Wychodzą tak apetyczne, że trudno czekać aby wystygły ;)   Smacznego :)

 
Komentarze (4)

Napisane przez w kategorii Pieczywo, Przepisy

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~justyna

    30 grudnia 2014 o 11:20

    Az specjalnie odszukalam strone w historii! To sa wlasnie bulki ktorych szukalam! Nie wiem czemu, ale wyszly mi troszke inne niz na zdjecii (:D) na plus! Mam bulki jak z piekarni! Przeswietny przepis!

     
    • Qchenne kaprysy

      1 stycznia 2015 o 13:38

      To tylko się cieszyć. Pozdrawiam :)

       
  2. ~Halina

    6 maja 2014 o 09:21

    Witam,piekłam te bułeczki i są wspaniałe.Aż dziwi mnie to że nikt nie pokusił się aby upiec te bułeczki.Świadczy o tym brak komentarzy.Chyba wiem w czym tkwi błąd. Dobrze by było gdybyś ilość skłdaników podała w gramach, a nie w szklankach. Bo ze szklankami to różnie bywa.Jedne większe,drugie miejsze.Zastanów się, a napewno znajdą się chętni. Bo naprawdę warte są tego. Pozdrawiam

     
    • renata.pn

      6 maja 2014 o 10:57

      Halinko, bardzo cieszę się, że bułeczki przypadły Ci do gustu. Co do szklanek to w przepisach obowiązuje zasada iż pojemność szklanki = 250 ml, ale zgodnie z Twoją sugestią przepis uzupełnię również o gramaturę bo czemu nie – jeśli tylko to ma komuś ułatwić zadanie. Generalnie jest wiele osób, które boją się wyzwań z ciastami drożdżowymi, a szkoda bo to sympatyczne wypieki, których podstawą jest dobre wyrobienie ciasta nie ograniczające się tylko i wyłącznie do wymieszania. Gorąco pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania również innych przepisów :)

       
 

  • RSS