RSS
 

Wątróbka w pomarańczach

07 kwi

Ciekawa propozycja dla tych, którzy lubią dania z owocowo-słodką nutką i kolejny sposób na odmianę oblicza wątróbki :)

wątróbka w pomarańczach

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 1 duża cebula
  • sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonego  majeranku
  • 0,5 – 1 łyżki skórki kandyzowanej (opcjonalnie dla wzmocnienia smaku)
  • ok 4 łyżki oleju

 

Wątróbki oczyścić i dokładnie umyć, pokroić w kostkę, przełożyć na sito żeby odciekła woda.

W tym czasie obrać i pokroić w kostkę cebulę. W płaskim rondlu (najlepiej z grubym dnem) rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebulki dodać odcedzoną wątróbkę ( razie potrzeby dolać kolejne 2 łyżki oleju), przesmażyć aż się zetnie, często mieszając. Do ściętej wątróbki dolać sok z 3 pomarańczy, dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Dla wzmocnienia pomarańczowego smaku można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy. Całość dusić kilka minut do momentu kiedy sos zredukuje się do właściwej dla was gęstości. Gotowe i smacznego :)

 
Komentarze (20)

Napisane przez w kategorii Dania, Przepisy

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Kuchnia Biegacza

    7 kwietnia 2014 o 22:55

    Fajne te wątróbkowe kombinacje. Ja niedawno zrobiłam z winogronami. http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/

     
  2. ~tss

    7 kwietnia 2014 o 19:18

    Polecam wątróbkę z sezamem – http://www.stachurska.eu/?p=14279 .

     
  3. ~tss

    7 kwietnia 2014 o 19:17

    Ciekawy przepis, takiej kompozycji jeszcze nie widziałam. Trzeba spróbować :)

    Może się przyda: Prof. Grażyna Cichosz o tłuszczach – http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

     
  4. ~kuchnie swiata

    7 kwietnia 2014 o 16:42

    noo po takim smacznym obiedzie może coś na deser :)
    Może lody ?
    http://www.alestrona.net/782/torcik_lodowy_kinder_bueno.html

     
    • renata.pn

      7 kwietnia 2014 o 17:26

      Robiłam lody z Twojego przepisu, są rewelacyjne. Torcik zapewne nie jest gorszy. Dzięki za przepis :)

       
  5. ~mama

    7 kwietnia 2014 o 16:39

    na pewno wypróbuję;) dzięki za przepis:)
    zobacz też moją wątróbkę z jabłkami
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/watrobka-z-drobiu-z-jabkami.html

     
    • renata.pn

      7 kwietnia 2014 o 17:13

      Taką wątróbkę z jabłkami znam :) ale dzięki za przepis, może inni też skorzystają :)

       
  6. ~bułka z chlebem

    7 kwietnia 2014 o 15:38

    Ciekawa propozycja smakowa, spróbuj też mojej w ziołach :) http://bulkazchlebem.pl/watrobka-w-ziolach

     
    • renata.pn

      7 kwietnia 2014 o 17:17

      To tradycyjny sposób na wątróbkę, jaką robiła moja mama. Mmmm, smak z dzieciństwa :)

       
  7. ~anna

    7 kwietnia 2014 o 15:38

    Może mieć ciekawy smak

     
    • renata.pn

      7 kwietnia 2014 o 17:18

      No, oryginalny :)

       
  8. ~aga

    7 kwietnia 2014 o 15:28

    Bardzo, ale to bardzo fajny pomysl! Fajnie, ze Polacy lubią nie tylko standard…. Polecam tez wersje z truskawkami ;-)
    http://przepisytv.blogspot.com/2014/01/watrobka-w-sosie-truskawkowym.html?q=w%C4%85trobka

     
    • renata.pn

      7 kwietnia 2014 o 17:19

      Nic tylko poczekam na truskawki z działki i wypróbuję. Ciekawe! :)

       
  9. ~Obżarciuch

    7 kwietnia 2014 o 15:14

    takiej jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa smaku :) fajny pomysł,
    zobacz też moją wątróbke na ostro
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/watrobka-drobiowa-na-ostro.html

    pozdrawiam!

     
 

  • RSS