RSS
 

Szarlotka z bezową pianką

06 kwi

 Bardzo łatwy przepis na szybką szarlotkę. Ta opcja jest z bezową pianką, ale równie dobrze możemy ją pominąć i białka wykorzystać do innych celów np. na bezy, do białkowych babek itd. Szarlotka wychodzi wspaniała – polecam :) Do ciasta lub do jabłek można dodać cynamonu wg gustu!

szarlotka z bezową pianką

Składniki na blachę 24×29 cm (wychodzi dość wysokie, więc można zrobić na większej blasze też):

Ciasto na spód i kruszonkę

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • + 2 łyżki bułki tartej do posypania podpieczonego spodu pod jabłka

Jabłka

  • 1,5-2 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Pianka

  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru

 

Najlepiej zacząć od przesmażenia jabłek. Musimy je obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z wodą i sokiem cytrynowym, wymieszać żeby nie ciemniały. Poddusić je ok 10 minut na koniec dodając cukier. Odstawić do wystudzenia.

W misce zrobić ciasto. Wsypać mąkę, cukier, pokrojone w kawałeczki masło, proszek do pieczenia. Masło maksymalnie posiekać nożem lub łyżką z mąką i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę – najpierw 1 łyżkę, zagnieść ciasto w kulkę, gdyby nie chciało się dobrze sklejać można dodać drugą łyżkę śmietany.

Piekarnik nagrzać do 170*C.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części – 2/3 na spód i 1/3 na kruszonkę. Większą częścią wykleić dno blachy z papierem, a resztę ciasta schować do lodówki. Blachę ze spodem wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 10 minut. Wyjąć, posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłkami.

Z białek ubić sztywną pianę na koniec dodać stopniowo cukier, cały czas miksując. Piankę wyłożyć na jabłka, a na piankę pokruszyć kruszonkę z reszty ciasta schowanego do lodówki.

Blachę z ciastem ponownie wstawić do gorącego piekarnika na 35 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a ciasto wyjąć dopiero po ok 10 minutach.

Mmmmm, pyszna pachnąca szarlotka gotowa. Idealnie smakuje podana ciepła z lodami waniliowymi – najlepiej domowymi. Smacznego :)

 
Komentarze (12)

Napisane przez w kategorii Ciasta, Przepisy

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Kuchnia Biegacza

    10 kwietnia 2014 o 08:20

    Uwielbiam taką szarlotkę. Robiłam kiedyś nawet z agrestem. Bardzo ciekawy smak! :)
    http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/

     
  2. ~suzana

    9 kwietnia 2014 o 16:06

    pyszne..ciasta z jablkami są najlepsze! polecam mojego bloga kulinarnego z domowymi wypiekami min.Ciasta siostry Anastazji ,oraz te z zeszytu mojej mamy…
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/.pozdrawiam

     
  3. ~Dana

    9 kwietnia 2014 o 14:57

    polecam to ciasto, bardzo dobre właśnie o tej porze roku http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/

     
    • renata.pn

      9 kwietnia 2014 o 15:51

      :)

       
  4. ~mariola

    9 kwietnia 2014 o 14:53

    pycha :) u mnie uwielbiają szarlotkę w najprostszej postaci ciasto i jabłka: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2013/08/szarlotka.html

     
    • renata.pn

      9 kwietnia 2014 o 15:46

      Ciasto i jabłka -proste, ale za to jakie smaczne :)

       
  5. ~Kopalnia Smaku

    9 kwietnia 2014 o 14:19

    Lubię taką klasyczną szarlotkę, kojarzy mi się z domem. Kolejnym ciastem, które przywołuje u mnie takie wspomnienia jest placek skubany – polecam: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/85-100072-placek_skubany.html

     
    • renata.pn

      9 kwietnia 2014 o 15:44

      Ja tez to ciasto znam pod nazwą „pleśniak”, ale „skubany placek” brzmi lepiej :)

       
  6. ~mkr

    9 kwietnia 2014 o 14:05

    Pyyychota, zapraszam na prosty, szybki i tani jabłecznik :)
    pozdrawiam :)
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/prosty-i-szybki-jabecznik.html

     
 

  • RSS