RSS
 

Styropian – ciasto kokosowe

30 mar

To całkiem fajne ciasto i choć za wiórkami kokosowymi nie przepadam to w tej formie mi bardzo pasują. Ciekawa konsystencja i interesujący smak zadowolą nie jedno podniebienie. Spróbujcie sami :)

 

 

Składniki na kruche ciasto na spód i wierzch :

  • 240 g mąki
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Składniki na masę styropianową :

  • 650 g jogurtu (jasny – może być naturalny, brzoskwiniowy, waniliowy) – ja użyłam domowego jogurtu naturalnego
  • 80 g cukru (dajemy mniej do smaku jeśli użyjemy słodkiego jogurtu)
  • 1 opakowanie  dużego budyniu (na 3/4 l mleka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 białka ubite na pianę ze szczyptą soli

 

Ciasto : do miski przesiać mąkę, dodać pokrojone masło i posiekać je nożem na drobniutko, dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, zapakować do woreczków foliowych i włożyć do zamrażarki na 20- 30 minut. Po tym czasie wyjąć jedną porcję, rozwałkować i wyłożyć na spód formy (u mnie mała tortownica o śr. 21 cm) wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 10 minut żeby się podpiekło. Temperaturę nastawić na 170*C. W tym czasie zrobić masę.

Masa: Do wysokiej miski wlać jogurt, wsypać cukier, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i zmiksować. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Przygotowaną masę wylać na podpieczony spód.

Na wierzch zetrzeć na tarce kruszonkę z drugiej porcji schłodzonego ciasta. Formę wstawić do piekarnika nastawionego na 170*C i piec ok 60 minut. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić, schłodzić w lodówce, a przed podaniem posypać cukrem pudrem i życzę smacznego :)

 

Zobacz również przepis na: Domowy jogurt naturalny

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Ciasta, Przepisy

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~gin

    31 marca 2014 o 11:23

    Mniam, bardzo lubię :)

     
  2. ~Sandra - My ordinary life

    31 marca 2014 o 09:07

    Uwielbiam kokos w każdej postaci, więc na pewno wypróbuję Twój przepis :)

     
    • renata.pn

      31 marca 2014 o 10:35

      Bardzo mnie to cieszy, smacznego :)

       
 

  • RSS