RSS
 

Ciabatta – łatwy przepis na chlebki lub bułeczki

26 mar

Ciabatta to popularny rodzaj włoskiego pieczywa. Podstawą jest mąka pszenna i drożdże. Dzisiaj przedstawię łatwy przepis na to pyszne pieczywo, idealne na kanapki i tak najczęściej ciabatta jest wykorzystywana. Dodatkowo wspaniale smakuje maczana w delikatnie posolonej oliwie z oliwek. Z resztą Sami odkryjcie jej walory.

ciabatta

 

Polecam również z oliwkami :)

 ciabatta

Składniki na 2 bochenki lub 6-8 bułeczek:

  • 500-550 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • szczypta cukru
  • 350 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo można dodać pokrojone oliwki

 

Drożdże rozkruszyć, dodać szczyptę cukru, zalać ciepłym mlekiem i ciepłą wodą, odstawić na chwilę (drożdże mają się rozpuścić). Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę  i przygotowany rozczyn drożdży. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut (można użyć miksera z hakiem ponieważ ciasto jest rzadkie i elastyczne.) Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 a nawet 2 i pół godziny do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto (o potrojonej objętości)przekładamy na posypaną stolnicę i formujemy w prostokąt (podsypując mąką), który rozcinamy wzdłuż na pół. Każdy kawałek formujemy podgarniając boczki, w podłużny bochenek. Jeśli chcemy uzyskać bułki, wówczas każdy bochenek kroimy jeszcze w poprzek na 3-4 kawałki. W ten sposób uzyskamy bułki. Gotowe bochenki lub bułki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220*C. Wstawiamy do niego (gorącego) blachę i pieczemy 20-25 minut. Ciabatta powinna mieć lekko rumiany kolor, a popukana w dno wydawać głuchy odgłos jak każde pieczywo.

ciabatta kanapki

Mniam – Smacznego :)

 
Komentarze (25)

Napisane przez w kategorii Pieczywo, Przepisy

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Iwa

    1 kwietnia 2014 o 18:25

    Na którym poziomie piekarnika piec? I na jakim programie? Termoobieg czy płyta dolna i górna?

     
    • renata.pn

      1 kwietnia 2014 o 18:43

      Ja piekę na środkowym poziomie i bez termoobiegu, grzanie góra i dół

       
  2. ~Samolotek

    31 marca 2014 o 21:46

    Przepis fajny, ale to nie jest Ciabatta. Podstawą ciabatty jest „biga”, czyli forma zaczynu.
    przepis
    Biga (zaczyn przygotowany wieczorem przed dniem pieczenia):
    1/3 szklanki wody
    1/2 łyżeczki drożdży instant
    2/3 szklanki mąki
    Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 9-17 godzin.
    następnie:
    http://ugotujmyto.pl/ciabatta/
    przykładowy przepis, ale tak powinna być zrobiona ciabatta
    pozdrawiam

     
    • renata.pn

      31 marca 2014 o 23:11

      Po części przyznam Ci rację bowiem każdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Jedne są z chrupiącą skórką inne z miękką, jedne mają lżejszą, a inne ściślejszą masę. Tak jak pisałam podstawą są drożdże i mąka pszenna. A co do biga to znowu kolejny sposób na ich przygotowanie. To tak jakbyśmy powiedzieli, że chleb nie robiony na zakwasie to nie chleb. Twój przepis również jest ciekawy i nie wykluczam, że kiedyś z niego skorzystam, choć mam w swoich zapiskach bardzo podobny. Pozdrawiam.

       
    • ~mateusz

      10 maja 2015 o 10:54

      z pewnością włosi od wieków używali drożdży instant :D

       
  3. ~suzana

    31 marca 2014 o 19:02

    uwielbiam domowe wypieki,polecam mini pizzerki na małe i duże okazje;)zapraszam na mojego bloga

    http://gotujenacodzien.blogspot.com/

     
  4. ~Antoni K.

    31 marca 2014 o 16:10

    super przepis, taka ciabatka idealna z mozzarellą oliwą i pomidorami http://winoiser.com/kategoria-produktu/sery/

     
  5. ~Antoni K.

    31 marca 2014 o 15:53

    fajny przepis, ja robię podobnie a do tego pyszna pasta serowa lub mozzarella o oliwa, zapraszam na takie…

     
    • renata.pn

      31 marca 2014 o 17:21

      Właśnie wczoraj przeglądałam na Twoim blogu przepis na mozzarellę i nie tylko. I muszę stwierdzić, że to coś co lubię – sery pod każdą postacią, a Twoje opatrzone są do tego pięknymi fotkami. Mniam – pozdrawiam :)

       
  6. ~mniam

    31 marca 2014 o 15:19

    wygląda przepysznie
    zobacz też moje cebulaki
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/cebulaki.html

     
  7. ~Na zdrowie

    31 marca 2014 o 14:57

    Niby zwykłe ciasto drożdżowe.
    Ale z dodatkiem oliwek , czy też maczane w oliwie, zmieniaj się w przysmak. :)

     
  8. ~Gość

    31 marca 2014 o 13:45

    Bardzo fajny i prosty przepis.
    Polecam
    http://inews.com.pl/WordPress3/ciabatty-zapiekane

     
  9. ~aga

    31 marca 2014 o 13:43

    Super przepis! Dziś zrobię wieczorem mężowi. Połączę go z tymi składnikami – będzie zachwycony ;-)
    http://przepisytv.blogspot.com/2013/10/grzanka-z-szynka-feta-jabuszkiem.html

     
  10. ~kasia

    31 marca 2014 o 13:26

    Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
    http://www.idealnafigura.com/gberes

     
  11. ~pycha

    31 marca 2014 o 13:17

    wyglądają rewelacyjnie!
    zobacz też moje cebulaki
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/cebulaki.html

    pozdrawiam!

     
 

  • RSS