RSS
 

Miruna w śmietanie i porach

21 mar

To idealne danie na obiad. Połączenie smaku ryby z aromatycznym sosem w towarzystwie lekkich, ugotowanych na parze warzyw – to musi być pyszne. Polecam :)

Miruna w śmietanie i porach

 

Składniki : 

  • 500 g filetów miruny
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 kostka rosołu warzywnego
  • 250 ml śmietanki 12% UHT
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • pół pora

 

Rybę umyć, dokładnie odsączyć z wody, pokroić w odpowiednie dla nas kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na 30 minut.

W tym czasie oczyścić cebulę i pora. Pokroić w półplasterki.

Mąkę wymieszać z pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb.

Nasączone cytryną kawałki ryby obtaczać w mieszance mąki z przyprawami i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.

Usmażone porcje miruny przełożyć do płaskiego garnka.

Na pozostałym po smażeniu ryby oleju zeszklić cebulę, kiedy cebula będzie szklista dodać na 2 minuty por.

Zeszklone cebulę i pora dodać do garnka z usmażoną rybą.

W 1 szklance gorącej wody rozpuścić kostkę rosołu warzywnego. Tak przygotowanym bulionem zalać rybę i gotować całość aż ok. 1/3 płynu odparuje. Wówczas dolać śmietankę i gotować jeszcze 8-10 minut, aż sos zgęstnieje.

Do miruny w śmietanie i porach idealnie pasują warzywa ugotowane na parze. Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Dania, Przepisy

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS