RSS
 

Murzynek – tradycyjne ciasto na polskich stołach

19 mar

Tak jak napisałam w tytule murzynek zaraz po sernikach i wszelkich babkach to kolejne ciasto tradycyjne na polskich stołach. I chyba nie pomylę się jak napiszę, że nie znam domu, w którym nie był pieczony. A jeśli ktoś jeszcze jednak nie piekł to szczerze polecam (dochować tradycji). Przepis jest łatwiutki do wykonania, a smak …. to musicie sami się przekonać bo ani zdjęcie ani opis tego nie przekażą, a szkoda ;)

murzynek

Składniki na formę babkową lub małą tortownicę:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 kostki Kasi lub innej margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

W garnku stopić tłuszcz (Kasię) z wodą, cukrem i kakao. Ostudzić. Do przestudzonej masy dodawać kolejno żółtka cały czas miksując. Dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę, sztywną dodać do masy i delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nastawionym do 160*C przez 50 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, ostudzić. Gotowego murzynka można polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi czym lubicie. Smacznego :)

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Ciasta, Przepisy

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Zim

    7 lutego 2015 o 17:59

    Sprawdziłam przepis w praktyce, pyszności;) zrobiłam z polewą czekoladową, polecam! :)

     
    • Qchenne kaprysy

      7 lutego 2015 o 18:14

      Cieszę się, pozdrawiam :)

       
  2. ~flavors

    20 marca 2014 o 20:59

    Mmm mniam!

     
 

  • RSS