RSS
 

Zupa meksykańska

18 mar

To smaczna, sycąca zupa zawierająca i mięso i warzywa. Jednym słowem obiad jednogarnkowy – nie tylko dla zabieganych.

zupa meksykańska

Składniki na 4-6 porcji:

  • 400 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę
  • 1-2 marchewki pokrojone w słupki lub kostkę
  • 1 łyżka mąki
  • 1 litr gorącej wody
  • 2 kostki rosołowe lub warzywne
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
  • czubata łyżka majeranku
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • pieprz mielony i mielona papryka ostra do smaku
  • maggi do smaku
  • różne ulubione ostre przyprawy do smaku (jak kto lubi)

 

Tą zupę najwygodniej przygotować w garnku z grubym dnem- jeśli jednak takiego nie mamy to warzywa i mięso podsmażamy na patelni i dopiero potem przekładamy do garnka, w którym całość będziemy gotować.

Pokrojoną cebulę i marchewkę zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać mięso, po ok. 5 minutach kiedy mięso będzie już ścięte oprószyć wszystko mąką i jeszcze minutę smażyć ciągle mieszając. Zalać gorącą wodą, wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy, kostki rosołowe lub warzywne, pokrojone ogórki i paprykę, przyprawy. Całość gotować 15 minut na małym ogniu. Na końcu dodać fasole,podgrzać ale już nie gotować. Zupa powinna być gęsta, ale w razie konieczności można dolać gorącej wody wg uznania. Gotowe – Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Dania, Przepisy, Zupy

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS