RSS
 

Lekka pizza na cieście francuskim

17 mar

Szybka, lekka i smaczna pizza na cieście francuskim to idealny pomysł na obiad dla zabieganych lub na kolację przed telewizorem. Zrobiona na jakąś okazję czy bez, smakuje zawsze :)

Warto jedynie pamiętać, że należy uważać aby składniki nie były zbyt mokre (dlatego w przepisie zapisałam, żeby koniecznie usunąć części z nasionkami pomidorów).

 

babka cytrynowa

Składniki :

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (nie mrożone)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g żółtego sera startego na dużych oczkach
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki (nie smażymy, nie gotujemy, użyjemy surowych)
  • 5 plastrów np. szynki konserwowej lub innej ulubionej wędliny
  • pół cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • 1 pomidor (ważne żeby usunąć z niego części z nasionkami) pokrojony w kosteczkę
  • kilka małych różyczek brokuła
  • sól i pieprz do smaku

 

Piekarnik nagrzać do 180*C.

Blachę delikatnie cienko posmarować oliwą. Nałożyć na nią ciasto francuskie, nakłuć je gęsto widelcem. Wstawić ciasto do gorącego piekarnika i podpiec je 5 minut. Po tym czasie wyjąć, posmarować całość koncentratem pomidorowym, posypać serem (zostawić troszkę na wierzch), posypać cebulką, pieczarkami, szynką, pomidorem, ułożyć różyczki brokuła, doprawić solą i pieprzem do smaku, na koniec posypać niewielką ilością pozostałego sera. Wstawić ponownie do gorącego piekarnika,  obniżyć  temp. do 160*C i piec ok. 15 minut.

Dosłownie uczta dla podniebienia – polecam :)

 
Komentarze (31)

Napisane przez w kategorii Dania, Przekąski, Przepisy

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Paula

    11 lutego 2017 o 14:55

    A czy ten ser będzie ciągnący się?

     
  2. ~Magdalena

    11 maja 2015 o 10:32

    a może Ciocia Renia podzieliłaby się z nami przepisem na prawdziwe ciasto do pizzy? próbowałam różnych przepisów i nie bardzo mi pasuje a bardzo bym chciała zrobić prawdziwą domową pizzę!

     
    • Qchenne kaprysy

      12 maja 2015 o 19:05

      Oczywiście, że się podzielę- już niebawem :) pozdrawiam.

       
    • ~Toska

      14 marca 2016 o 14:48

      Witam :-) Pomysłowy przepis :-)
      Mam sprawdzony przepis na ciasto na pizzę:
      375 g mąki ( ja stosuję pełnoziarnistą i zwykłą w proporcjach 200 i 175 g)
      opakowanie suszonych drożdży
      łyżeczka cukru
      łyżeczka soli
      2-3 łyżki oliwy z oliwek
      250 ml wody letniej.
      Mąke przesiewam, dodaję drożdze, cukier, sól, oliwę i zalewam wodą. Wyrabiam ciasto, jak już będzie elastyczne odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce. Potem jeszcze raz wyrabiam i formuję bazę na pizzę :-)
      Pozdrawiam.

       
  3. ~Piotrek

    8 marca 2015 o 12:24

    Witam i zapraszam na moją stronę: http://pokonac-kasyno.pl Dowiedz się jak zarobić w kasynie!

     
  4. ~Buster

    7 marca 2015 o 19:28

    A pizzę można popić winkiem domowym :)

    http://www.buster.pw/wino-z-ryzu-i-rodzynek/

     
  5. ~pizzeria

    7 marca 2015 o 19:13

    wygląda apetycznie.

     
  6. ~teresa

    7 marca 2015 o 17:12

    Do kitu, kiedyś robiłam, zawsze jakiś składnik puści wodę, poza tym aby pizza była smaczna ciasto powinno być najpierw wysmarowane sosem pomidorowym. Wyszedł zakalec. ODRADZAM!

     
    • Qchenne kaprysy

      7 marca 2015 o 18:24

      Jeśli coś Ci nie wyszło to nie znaczy, że przepis sam w sobie jest zły. Wystarczy dokładnie przeczytać co jest napisane tłustym drukiem we wstępie i zachować się do wskazówek, a pizza wyjdzie idealna. Jeśli zrobiłaś coś nie tak to jedynie na swoją odpowiedzialność. Pozdrawiam.

       
  7. ~takamysl

    7 marca 2015 o 14:13

    A mi się właśnie wydaje, że pieczarki powinny być podsmażone bo one akurat mają w sobie sporo wody

     
    • Qchenne kaprysy

      7 marca 2015 o 16:26

      podczas smażenia rzeczywiście pieczarki puszczają dużo soku ale nie podczas pieczenia, pozdrawiam.

       
  8. ~cel-forma

    7 marca 2015 o 13:47

    Moim celem jest dobra forma, Wam polecam http://www.cel-forma.pl

     
    • ~dawid

      8 marca 2015 o 10:28

      fajna strona o zdrowym podejściu do życia

       
  9. ~Ulubione Przepisy

    7 marca 2015 o 12:56

    Też czasem wykorzystuję cisto francuskie go tego rodzaju pizzy, jest świetna. Polecam!
    Zapraszam Cię w wolnym czasie w moje skromne progi na np. świderki z ciastem francuskim oczywiście:-)
    Pozdrawiam

     
    • Qchenne kaprysy

      7 marca 2015 o 16:28

      Oczywiście wpadnę do Ciebie, pozdrawiam ;)

       
  10. ~Andrzej

    7 marca 2015 o 11:37

    po pizzy Polak prawdziwy ma 50% rażenia http://www.almoc.pl/img.php?id=3206

     
  11. ~tss

    7 marca 2015 o 10:30

    Ciekawy przepis, do spróbowania :) Polecam pizzę ze śmietanowym sosem – http://www.stachurska.eu/?p=16551 .

     
  12. ~bułka z chlebem

    7 marca 2015 o 09:27

    Ciekawy pomysł na pizzę, u mnie króluje pizza na cienkim cieście
    http://bulkazchlebem.pl/pizza-na-cienkim-ciescie

     
  13. ~Rondel

    7 marca 2015 o 08:46

    poprosimy na śniadanie, pyszne!
    zapraszamy na nasze pomysły z ciastem francuskim w roli głównej
    http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasto+francuskie

     
  14. ~Obżarciuch

    7 marca 2015 o 08:44

    świetny pomysł! ja ostatnio robiłam ślimaczki ze szpinakiem na cieście francuskim
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/slimaczki-ze-szpinakiem.html

    pozdrawiam serdecznie!

     
  15. ~Andy

    7 marca 2015 o 08:30

    Droga przez mękę (nie mąkę). Testowanie przepisów i własnych pomysłów zajęło 5 lat.
    Teraz potrafię zrobić pizzę równie dobrą jak w picahuć.
    Jeżeli chcecie przepis (szczegółowy) piszcie na staryhipis@wp.pl

     
  16. ~Henia

    7 marca 2015 o 08:14

     
  17. ~pizza

    24 stycznia 2015 o 22:52

    podczas końcowego pieczenia pojawiło się mnóstwo wody, przez co ciasto było namoczone i niezbyt smaczne.
    z czego to mogło wynikać?

     
  18. ~Na zdrowie

    18 marca 2014 o 13:21

    Pizzy na cieście francuskim jeszcze nie jadłem.
    Ciekawi mnie, jak smakuje taka pizza?
    Jak nie spróbuję, to się nie dowiem. :)

     
  19. ~Eirenee

    17 marca 2014 o 16:24

    Hmm :D Dobra opcja dla mnie, nie lubię bawić się w robienie ciasta xD

     
  20. ~favcook

    17 marca 2014 o 14:31

    pyszna, domowa jest najlepsza. :)

     
 

  • RSS