RSS
 

Sernik migdałowy bez spodu

09 mar



Składniki na małą tortownicę o śr. 21 cm:

  • 0,5 kg zmielonego twarogu
  • 0,5 kostki miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g płatków migdałowych
  • olejek migdałowy – kilka kropli do smaku 
 
Miękkie wcześniej wyjęte z lodówki masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i waniliowy, dalej miksując dodać zmielony twaróg. Żółtka oddzielić od białek i po jednym dodawać do masy serowej, w następnej kolejności dodać proszek budyniowy i kilka kropli olejku migdałowego. Wszystko dokładnie zmiksować. Z białek ubić pianę, którą stopniowo dodawać do masy serowej mieszając delikatnie łopatką silikonową lub drewnianą łyżką. Na koniec wsypać 2/3 płatków migdałowych, delikatnie wymieszać. Gotową masę serową przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypać resztą migdałowych płatków. Sernik wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 150 * C. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku na 15 minut i dopiero po tym czasie wyjąć. 
Wierzch sernika można polać polewą czekoladową w delikatne zygzaki.
Polewa :
W małym garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać 2 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru. Zagotować i wyłączyć. Do gorącego dodać 2 łyżki kakao, wymieszać i od razu polać ciasto.
 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Ciasta, Przepisy

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Qchenne Kaprysy

    2 kwietnia 2014 o 11:33

    Na zdrowie :) polecam się na przyszłość :)

     
  2. hanianaw

    1 kwietnia 2014 o 19:44

    Wszystkie ciasta mojej ulubionej blogerki są bardzo smaczne (wszystkie próbowałam). Chciałabym mieć takie zdolności jak ona. Gratuluję i czekam na więcej

     
 

  • RSS