RSS
 

Drożdżówka z lodówki

18 lut

Ponad rok temu, przeglądając przepisy na stronach internetowych, zainspirował mnie przepis (autora nie pamiętam) na drożdżówkę z lodówki. Drożdżówka jak drożdżówka nie była mi obca, ale Drożdżówka

zawsze byłam przekonana, że drożdżówka lubi ciepło. No ale, że lubię eksperymenty to zarobiłam ciasto i zgodnie z zaleceniami włożyłam je do lodówki. I jakież było moje zdziwienie po tych 60 minutach : drożdżówka pięknie wyrosła, dobrze że przykryłam ją ściereczką bo górna szklana półka lodówki byłaby obklejona tym eksperymentalnym ciastem. No i moje wcześniejsze przekonanie „drożdżówka lubi ciepło” zostało obalone ;)

 

Składniki na drożdżówkę (2 blaszki 24 x 29 cm):

  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 całe jaja
  • 10 dag drożdży
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki octu
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki margaryny

Do miski wsypać mąkę,cukier i wbić jajka. Masło rozpuścić i ciepłe (nie gorące) wlać do mąki. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, wymieszać i dolać ocet, wlać do miski z mąką i resztą składników. Ciasto dobrze wyrobić, aż będzie odchodzić od ręki i miski. Nakryć czystą ściereczką i wstawić do lodówki na 60 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszek, można ale nie trzeba posmarować rozmąconym jajkiem lub stopionym masłem,posypać kruszonką i odstawić jeszcze na chwilkę do podrośnięcia, a w tym czasie nagrzać piekarnik do 180*C. Wstawić drożdżówkę i piec ją około 45 minut. Zawsze można sprawdzić patyczkiem czy jest w środku sucha.

Bardzo fajna wychodzi również z owocami – sprawdzałam.

Składniki na kruszonkę:

  • 1/3 kostki miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 3/4 szklanki  mąki pszennej

 

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, włożyć na 20 minut do zamrażarki. Schłodzoną kruszonkę możemy kruszyć lub ścierać na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na ciasto.

Może zainteresuje Cię:

  • lukier do ciasta – znajdziesz go w przepisie na SERNIK
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Ciasta, Przepisy

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS