RSS
 

Faworki karnawałowe – idealnie chrupiące chruściki

12 lut

Karnawałowe rarytaski nic dodać, nic ująć. Idealnie chrupiące faworki inni mówią chrust. Ale zawsze chodzi o te delikatne, kruche ciasteczka :)

 

Składniki :

  • 2  szklanki mąki + 1 szklanka mąki do podsypywania
  • 1/4 kostki Kasi
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • ok. 1 litr oleju do smażenia

 

Mąkę przesiać, dodać Kasię, posiekać ją z mąką nożem w celu rozdrobnienia, dodać śmietanę, cukier puder, sól, jajka i żółtka. Wszystko wymieszać, a następnie zagniatać wtłaczając do środka dużo powietrza. Gdy ciasto klei się do rąk – podsypywać mąką. Uformować jednolitą bryłkę ciasta i wstawić na 30 minut do lodówki.

Z ciasta odrywać małe porcje i rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy. Placek musi być bardzo cienki, im cieńszy tym lepszy. Pokroić go na paski szerokości 4-5 cm, a następnie każdy pasek na romby, nacinając na środku mały 1 cm otworek do przewijania faworków. Przewijamy przeciągając przez nacięcie jeden koniec.

 

Smażyć świeże nie wysuszone faworki na głębokim nagrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Wyjmować na ręczniki papierowe aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone posypywać cukrem pudrem.

Smacznego :)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Ciasta, Desery, Przepisy

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~natalia

    12 lutego 2014 o 21:51

    super przepis! wyprobuje na tlusty czwartek :) dzieki i zapraszam do mnie!
    http://www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk

     
 

  • RSS