RSS
 

Biała zupa na kwasie z kiszonej kapusty

12 lut

To chyba mało popularna zupa, a szkoda bo jest bardzo smaczna. W moim domu rodzinnym przygotowywało się ją na rosole pozostałym po np. niedzielnym obiedzie. Ja robię właściwie tak samo. Kiedy zostaje mi rosół z poprzedniego dnia to właśnie na nim przygotowuję inne zupy. Jedną z nich jest „biała zupa”

Skąd wziąć kwas? Najlepiej jest odlać kwas z gotowanej kapusty np. do bigosu. Zlany gorący kwas można przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach dłuższy czas. Oczywiście kapusta musi być dobrze  kwaśna, żeby kwas był również wystarczająco kwaśny. Ostatnio w jakimś sklepie spotkałam taki kwas w butelkach. Stał przy żurkach i zakwasach czerwonego barszczu. Jakości kupnego kwasu nie ocenię bo nigdy go nie kupowałam, staram się mieć go w zanadrzu ze swojej kiszonej domowej kapusty, co i Wam polecam.


Składniki na 4 porcje:

  • ok. 2 litry rosołu (może być również wywar na włoszczyźnie)
  • ok. 300 ml kwasu z gotowanej kapusty (trudno określić ostateczną ilość bo kapusty są mniej lub bardziej kwaśne)
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • śmietana 30% (taka nie waży się w kwaśnych zupach)
  • przyprawa Maggi w płynie

 

Do gorącego rosołu lub wywaru dolewamy kwas z kapusty do smaku w zależności od tego jak bardzo kwaśną zupę lubimy, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Chwilę wszystko gotujemy, zupa musi przejść smakami dodanych przypraw. Pod koniec zupę zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozmieszanymi w 1/2 szklanki zimnej wody. Gotujemy jeszcze 5 minut i zestawiamy zupę z ognia. Zabielamy śmietaną, doprawiamy przyprawą Maggi.

Sposobów podawania tej zupy jest wiele. My jemy ją z makaronem inni jedzą z kluskami ziemniaczanymi „szarymi”, jeszcze inni z ziemniakami.

Fantastyczna zupa na każdy dzień, łatwa i tania w wykonaniu. Jeśli ktoś ją zna to wie jaka jest smaczna, a jeśli ktoś jej nie zna to gorąco polecam spróbować :)

 
Komentarze (7)

Napisane przez w kategorii Przepisy, Zupy

 

Tags: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Jan

    22 grudnia 2015 o 18:57

    Ja robię trochę inaczej gotuje włoszczyznę z dodatkiem kostki rosołowej następnie dodaje kwas (odciśnięty z surowej kiszonej kapusty) mąkę mieszam z śmietaną 30% i dodaje do gotującego wywaru następnie doprawiam ziarenkami smaku i pieprzem. W moim domu robimy tą zupę zawsze na Wigilię podajemy ją z uszkami z nadzieniem grzybowym. Polecam.

     
  2. ~anna

    9 kwietnia 2015 o 13:46

    Jest pyszna tylko.ja nie daję majeranek tylko.grxyby suszone. Pycha

     
  3. ~Jowits

    22 lutego 2015 o 10:23

    To nie kapusniak bo sam kwas bierzemy

     
  4. ~Adam

    5 listopada 2014 o 22:52

    W moim domu taką zupę babcia gotowała na wywarze z golonki (ek). Podawana była z szarymi kluskami. Golonki zaś z grochem pure i kapustą kiszoną gotowaną z dodatkiem marchewki i majeranku. Pochodzę z Wielkopolski.

     
    • renata.pn

      6 listopada 2014 o 08:48

      Też musiało być pysznie :) Pozdrawiam.

       
  5. ~Kasia R

    6 marca 2014 o 16:27

    hmm, ciekawa propoycja :) muszę spróbować. Typowego kapusniaku nie lubię, ale to wydaje się być ciekawe smakiem :) takie polaczenie kapusniaku z rosołem :)

     
    • renata.pn

      6 marca 2014 o 16:58

      Polecam, przekonasz się sama :)

       
 

  • RSS