RSS
 

Domowe bułeczki – bardzo łatwy przepis

08 lut

Marzą Wam się świeże pachnące bułeczki na śniadanie i to bez wychodzenia z domu do najbliższego sklepu? Takie bułeczki może zrobić każdy, naprawdę każdy. Kilka podstawowych składników, mało pracy i w nieco ponad godzinkę bułeczki gotowe. Zapraszam jeszcze ciepłe.

 

Inspiracją do upieczenia bułeczek był przepis z bloga daylicoocing.pl ;)

 

Składniki:

  • 50-60 dag mąki tortowej
  • 1/3 kostki drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka ciepłego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 kostki masła
  • 1 jajko

 

Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. Połowę mleka wlać do drożdży z cukrem, resztę do miski z mąką. Masło rozpuścić i ciepłe ale nie gorące wlać do mąki, dodać sól, jajko i rozczyn drożdży. Wszystko wymieszać i dokładnie wyrobić ręką, na jednolitą masę. Ciasto będzie dobrze wyrobione kiedy przestanie kleić się do ręki i miski. Ciasto pozostawić w misce, przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 40-50 minut do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jeszcze raz je nakryć ściereczką i pozostawić na 20 minut żeby podrosły. Piekarnik nagrzać do 190*C , wyrośnięte bułeczki przed wstawieniem można posmarować rozmąconym jajkiem lub stopionym masłem, można również obsypać np. słonecznikiem, makiem, sezamem, otrębami co tylko przyjdzie nam do głowy, co mamy pod ręką i co lubimy. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Dobrze wypieczone powinny mieć rumiany kolor i głuchy posłuch kiedy postukamy w ich dno.

 

 

Naprawdę pyszne, polecam :)

 
Komentarze (9)

Napisane przez w kategorii Ciasta, Pieczywo, Przepisy

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Dorota

    16 marca 2017 o 21:20

    Bułeczki wyszły przepyszne. Do ciasta dodałam sezam, dzięki temu były lekko słodkie. Smak nieporównywalny z bułkami że sklepu. Polecam!

     
    • Qchenne kaprysy

      19 marca 2017 o 13:10

      Cieszę się i pozdrawiam :)

       
  2. ~Daria

    5 listopada 2014 o 18:26

    Ile to jest 1/3 kostki drożdży? Małej kostki cozy dużej? Ja mam 450 g…

     
    • renata.pn

      5 listopada 2014 o 20:21

      Oczywiście chodzi o małą 100 g kostkę świeżych drożdży.
      W tym przypadku 1/3 kostki to analogicznie ok 33 g.

       
      • ~Daria

        5 listopada 2014 o 20:43

        Dziękuje, jak popatrzyłam na ta kostkę drożdży to tak sobie pomyślałam, że chodzi o mała…Bardzo szybka odpowiedź :)

         
  3. ~Ewa

    9 lutego 2014 o 11:32

    Nie ma to jak domowe pieczywo o wiele smaczniejsze a jaka radość z pieczenia :)
    Bułeczki wyszły Ci piękne

     
    • renata.pn

      9 lutego 2014 o 11:59

      Masz rację, jeszcze mam w planach Twój chlebek :) , a bułeczki dojadaliśmy jeszcze dzisiaj na śniadanie i były super pulchniutkie!!!

       
  4. ~Małgorzata K

    8 lutego 2014 o 14:31

    ale piękne Ci wyszły :)

    anonimowe komentarze wyłączyłam chwilowo ze względu na boty spamujące :) zapraszam :)

     
    • renata.pn

      8 lutego 2014 o 15:37

      Wyszły takie piękne dzięki Twojemu przepisowi. Dziękuję i pozdrawiam :)

       
 

  • RSS