RSS
 

Sos serowo-śmietanowy – do warzyw na parze, ryżu, …

06 lut

Ostatnio robiłam warzywa na parze jako dodatek do dania głównego. Żeby nie było nudnie i zwyczajnie skomponowałam do nich sos, który sprawdził się idealnie, a jego smak bardzo mnie zaskoczył oczywiście pozytywnie. I dlatego postanowiłam się z Wami podzielić tym pomysłem. Ten sos świetnie komponuje się nie tylko z warzywami, ale równie smakowicie z ryżem na sypko.

 

Składniki;

  • 300 ml śmietany
  • 100 g startego żółtego sera (jego smak nada charakter naszemu sosikowi)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz mielony do smaku

 

W garnku podgrzewamy śmietanę, dodajemy starty ser i kurkumę. Mieszamy aż do rozpuszczenia sera, na koniec doprawiamy do smaku pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy śmietany, a jeśli zbyt rzadki dosypujemy sera.

Polecam! Ten prosty szybki przepis na sos, odmieni smak tradycyjnych warzyw i ryżu.

 

Ps; użyty ser nadaje charakteru smakowego , kurkuma smaku i intensywnego koloru, śmietana kwaśna da ostrzejszy smak, a słodka łagodny. Ja użyłam śmietany kwaśnej i słodkiej w proporcjach 1:1

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Dania, Dodatki, Przepisy

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Kola

    3 września 2016 o 17:05

    Przed chwilą zrobiłam-komentarz moich dzieci blleee. Szkoda było wyrzucić,więc doprawiłam czeską ostrą musztardą oraz imbirem. Wszystkim smakowało – podane ze smażoną fasolą i kawalkami mięsa

     
  2. ~Damian

    8 sierpnia 2015 o 22:20

    Niestety sos nie wyszedł :( ser nie chciał się rozpuścić w śmietanie. pzdr

     
    • Qchenne kaprysy

      16 sierpnia 2015 o 19:13

      Zapewne to kwestia sera. Pozdrawiam

       
 

  • RSS