RSS
 

Barszcz czerwony na domowym zakwasie

04 lut

Taki barszcz to intensywność smaku buraków i apetyczny aromat domowej zupy. Możemy go przygotować na bazie rosołu lub wywaru warzywnego. Dowolność wyboru bazy zależy od nas samych i okazji na jaką go przygotowujemy.

U mnie na wigilię na wywarze warzywnym, a na co dzień na wywarze mięsnym – przeważnie tak to wygląda, choć wcale nie jest to sztywna reguła ;)

 

Składniki :

  • 2 litry wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 330 ml zakwasu – przepis TUTAJ
  • 2-3 łyżki cukru
  • listek laurowy
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny (opcjonalnie do smaku i zachowania koloru)
  • gałązka świeżego lub 3 szczypty suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana jeśli ktoś lubi barszcz zabielany

 

Do ugotowanego wywaru dodać majeranek, listek laurowy, cukier, ocet lub sok z cytryny, dolać zakwas, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jeśli lubicie barszcz zabielany wówczas tuż przed podaniem można dodać śmietanę.

Wersję podania wybrać wg własnego uznania i pomysłu : z uszkami, makaronem, ziemniakami, pasztecikami, kołdunami, … ;)

Moja wersja na zdjęciu: barszcz z drożdżowymi pierogami z kapustą i grzybami. :)

Przepis na takie pierogi znajdziesz klikając TUTAJ

 

Smacznego!!!

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Przepisy, Zupy

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Sophia

    5 lutego 2014 o 19:46

    Podziwiam osoby które same gotują takie rzeczy jak barszcz czerwony od podstaw :) nie pamiętam kiedy taki jadłam zawsze instant z paczki. Pozdrawiam.

     
 

  • RSS