RSS
 

Pierogi z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami

03 lut

Dzisiaj przepis na smaczne pierogi z ciasta drożdżowego. Farsz zrobiłam z kapusty kiszonej, grzybów i cebuli. Tak naprawdę w te pierogi można włożyć wszystko co tylko przyjdzie nam do głowy.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 20 g (1/5 kostki) drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

 

Mąkę wsypać do suchej miski dodać sól i olej. Mleko podgrzać, 2/3 mleka wlać do miski z mąką, w pozostałej ilości rozmieszać rozkruszone drożdże i cukier. Kiedy drożdże zaczną pracować dolać rozczyn do miski z mąką. Wszystko wyrobić ręką na jednolitą elastyczną masę, która nie przykleja się ani do ręki, ani do miski. Ciasto brać porcjami i na stolnicy lekko posypanej mąką rozwałkowywać placki na grubość 2-3 mm. Szklanką wykrawać krążki, nakładać na każdy krążek po łyżeczce farszu, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi – najpierw palcami, a następnie widelcem. Uformowane odkładać na kilka minut żeby podrosły.

Tak przygotowane pierogi możemy :

  • smażyć na patelni na nieco większej ilości tłuszczu po kilka minut z każdej strony
  • piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C

 

Ja dzisiaj smażyłam :)

 

Składniki na farsz :

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • pieprz mielony do smaku
  • 1 i 1/2 szklanki wody

 

Grzyby namoczyć na 15 minut , potem ugotować je w tej samej wodzie. Ugotowane odcedzić i pokroić w drobną kostkę.Jeśli kapusta jest za kwaśna przepłukać ją wodą i odcisnąć, rozdrobnić lekko nożem, włożyć do garnka, zalać wodą od gotowania grzybów i gotować tak długo aż ta woda wyparuje całkiem. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, do zeszklonej dodać grzyby i odparowaną kapustę, wszystko chwilę podsmażyć, dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem do smaku. Lekko przestudzić i układać na krążkach ciasta.

 

 

 

 

 

 

Moja propozycja podania na zdjęciu: smażone pierogi z barszczem czerwonym na zakwasie. Przepis na zakwas znajdziesz TUTAJ

Po prostu pysznie :) :) :)

 
Komentarze (32)

Napisane przez w kategorii Dania, Przekąski, Przepisy

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~jadwiga

    7 lutego 2014 o 17:23

    robilam pierogi ale, jedne z grzybami suszonymi drugie z jablkami ……jedne i drugie ….poezja…….jestem pelna uznania dla autora…..prosze o jeszcze

     
    • renata.pn

      7 lutego 2014 o 18:07

      Taki komentarz to najlepszy komentarz, nie ujmując innym oczywiście. Bardzo mi miło i bardzo cieszę się, że jesteś zadowolona. Też mam ochotę na wersję z jabłkami i na pewno je zrobię. Zapraszam do odwiedzania mojego bloga, codziennie staram się wstawiać kolejne wpisy i mam nadzieję, że jeszcze coś dla siebie tutaj znajdziesz. Cieplutko pozdrawiam.

       
      • ~jadwiga

        7 lutego 2014 o 21:05

        dlugo szukalam dobrego przepisu na ciasto drozdzowe do pierogow…twoj jest idealny

         
        • renata.pn

          7 lutego 2014 o 22:09

          Podwójnie się cieszę, a takie komentarze jeszcze bardziej mnie motywują :)
          I mam jedną zasadę wstawiam to co jest sprawdzone i wypracowane przeze mnie osobiście, nie chcę aby mój blog był tylko skupiskiem przepisów ot tak sobie dla ilości gdyż byłoby to sprzeczne z moim założeniem :)

           
  2. ~mama

    6 lutego 2014 o 21:49

    a może coś na słodko, polecam pyszne drożdżówki cynamonowe
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/drozdzowki-cynamonowe.html

     
  3. ~barbara

    6 lutego 2014 o 20:41

    ja takię robię na wigilię ale do ciasta dodaje jeszcze gałke muszkatołową i smietanę

     
  4. ~Aneta

    6 lutego 2014 o 20:21

    Ile pierogów wychodzi z tej porcji?

     
    • renata.pn

      6 lutego 2014 o 21:00

      Zależy : jaką szklanką będziesz wykrawać i jak cienko rozwałkujesz ciasto. U mnie ciasto na 2-3 mm, a wykrawałam szklanką o śr. 8 cm. Wyszło mi ok. 30-40 szt.Nie zdążyłam policzyć bo znikały w mig ;) Cztery dorosłe osoby najadły się popijając barszczykiem i zostało kilka na drugi dzień do odsmażenia. Wychodzi tego naprawdę sporo.

       
  5. ~Krysia

    6 lutego 2014 o 18:56

    Pierożki z ciasta drożdżowego z farszem z suszonych grzybów robimy tradycyjnie od wielu wielu lat na wigilię,jesli zabraknie nam farszu grzybowego, pierożki nadziewamy masą makową .Smażymy w głębokim tłuszczu.Są przepyszne, cała nasza rodzina je uwielbia.Podaję je z czystym czerwonym barszczem.

     
  6. ~deptusia

    6 lutego 2014 o 14:51

    jadłam taką wersje i rzeczywiście jest pyszne, a dla tych co nie mają czasu polecam zrobić w cieście francuskim,
    każdy się zachwyci
    http://deptusiowyswat.blox.pl/html

     
  7. ~mama

    6 lutego 2014 o 14:50

     
  8. ~mniam mniam

    6 lutego 2014 o 14:04

    Ale jestem głodna :)))

     
  9. ~Kopalnia Smaku

    6 lutego 2014 o 13:04

    pierogów z barszczem co prawda nie jadłam, ale nigdy nie jest za późno aby kiedyś spróbować:) Natomiast bardzo podoba mi się rumiany kolor Twoich pierogów – lubię takie dobrze wysmażone. Od siebie polecam bardzo smaczne flaczki z kurczaka: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/93-100079-flaczki_z_kurczaka.html

     
  10. ~Na zdrowie

    6 lutego 2014 o 12:55

    Ciekawe, ciekawe. Smażone pierogi. Takie przyrumienione.
    I chyba chrupiące, jak odsmażane.
    No, zjadłbym teraz kilka.

     
  11. ~bunia

    6 lutego 2014 o 12:46

    Fajny pomysł na obiad, chętnie wypróbuję :) Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

     
  12. ~kasia

    6 lutego 2014 o 12:15

    Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
    Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

     
  13. ~mama

    6 lutego 2014 o 12:14

     
  14. ~tss

    6 lutego 2014 o 11:46

    Może się przyda: prof. Grażyna Cichosz o tłuszczach – http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

     
  15. ~hania

    6 lutego 2014 o 11:44

    Pierogi są pyszne zarówno zimne ale i podgrzewane w mikrofalówce jak i na patelni. Polecam

     
  16. ~maja

    6 lutego 2014 o 11:16

    Pierogów z ciasta drożdżowego jeszcze nie jadłam – będę musiała skorzystać z przepisu :) Ja zapraszam na pierogi z mini naleśników: http://kuchniaidom.pl/pierozki-nalesnikowe-z-nadzieniem-pieczarkowym/

     
  17. ~Ola

    6 lutego 2014 o 11:12

    Bardzo fajne i oryginalne :)
    http://chillijemy.blogspot.com/

     
  18. ~Obżarciuch

    6 lutego 2014 o 11:00

    fantastyczne są te pierogi :) zobacz też moje drożdzowe bułeczki z kapustą i pestkami dyni

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/kapusniaczki-z-pestkami-dyni.html

     
  19. ~przepismamykropkapl

    6 lutego 2014 o 10:42

     
  20. ~Chojnik

    6 lutego 2014 o 10:40

    Pierogi z ciasta drożdżowego? Muszę ten przepis wypróbować, bo smak może być fantastyczny. Dzięki za przepis. :)

     
  21. ~ania

    6 lutego 2014 o 10:31

    Pyszności! Uwielbiam takie pierożki. Zapraszam też na paszteciki w kształcie świnek :D http://www.ja-pieczarka.pl/przepisy/97/paszteciki-swinki-z-pieczarkami

     
  22. ~Gość

    6 lutego 2014 o 10:23

    Świetne pierogi, pozdrawiam.
    Polecam też takie
    http://inews.com.pl/WordPress3/pierogi-pieczone-z-miesem

     
  23. ~Marianna

    6 lutego 2014 o 09:45

    Super pierożki, wyglądają przepysznie:*
    A ja od siebie polecam fajny przepis na Calzone :) http://kuchnianatki.blogspot.com/2013/11/calzone.html

     
  24. ~mama

    6 lutego 2014 o 09:15

    bardzo ciekawy pomysł, muszę spróbować, polecam też pyszne paszteciki z kapustą i pieczarkami
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.nl/2013/11/paszteciki-z-kapusta-i-pieczarkami.html

     
  25. ~Obzarciuch

    6 lutego 2014 o 08:56

    świetny pomysł, jeszcze takich pierogów nie jadłam, ale czas to zmienić :)
    polecam też mój sposób na pierogi leniwe na słodko
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/10/pierogi-leniwe-na-sodko.html

    pozdrawiam serdecznie!

     
  26. ~mkr

    6 lutego 2014 o 08:51

    Fajny pomysł,
    zapraszam do mnie
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/

     
 

  • RSS